lauantai 26. tammikuuta 2008

Markkinakatsaus

26.01.2008 - 22:40

Näin vuoden alussa on hyvä katsastaa nopeasti peruutuspeiliin ja miettiä mennyttä vuotta. Kokonaisuutena vuodesta jäi sijoittajille hieman karvas maku, vaikka ensimmäinen puolisko sujuikin vahvassa kurssinousussa. Vaikka yleisindeksillä mitattava osakkeiden kehitys oli Helsingissä erinomainen, on totuus ihan toisenlainen. Nokian ja Fortumin kaltaisten yleisindeksissä paljon painoa saavien yhtiöiden takia yleisindeksi vääristää tilannetta. Painorajoitettu indeksi oli plussalla vain nelisen prosenttia, joten hyvin hajautetun suomalaisen osakesalkun tuotto oli selvästi keskimääräistä heikommalla tasolla.

Vuoden loppua kohti maailman talouden tilanne synkkeni entisestään USA:ssa. Tästä huolimatta monet analyytikot odottavat ensi vuoden loppua kohti paranevaa kurssikehitystä. Ongelmat rajoittuvatkin mitä todennäköisimmin ensi vuoden alkuun tai korkeintaan kahdelle ensimmäiselle kvartaalille, joten mistään taantumasta ei ole syytä tässä vaiheessa puhua. Fedin koronlaskut pitävät jenkkimarkkinaa pystyssä ja Euroopassa tilanne onkin ollut selvästi yhdysvaltoja parempi koko ajan.

Huonojen aikojen lietsonta on tietysti omiaan kartuttamaan lyhyeksimyyjien tilipussia. Tämä ns. short selling puolestaan kiihdyttää kurssilaskua entisestään. Ei siis ihme, jos kovalle kurssilaskulle on vaikea löytää järkiperusteita.

Ensi vuodesta on kaikin puolin tulossa mielenkiintoinen. Vuosia pienenä pysynyt volatiliteetti eli kurssien heilunta on taas noussut normaalille tasolle epävarmuuden lisääntyessä. Riskien kasvaessa osakkeiden hintojen tuleekin laskea vaikkei yritysten kassavirtaodotuksia sinänsä alennettaisikaan. Yleinen epävarmuus laskee tavallisesti lähes kaikkien osakkeiden hintoja. Sijoittaja, joka uskoo riskien olevan liioiteltuja, voi löytää markkinoilta paljon hyviä sijoitusmahdollisuuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti