lauantai 26. tammikuuta 2008

Makrotalouden näkymät

26.01.2008 - 22:30

Viime vuosina talouskasvu on ollut erityisen vauhdikasta, mikä on näkynyt osakkeiden hintojen kohoamisena. Totuus on, että kasvu on hidastumassa tänä vuonna, mikä tulee vaikuttamaan yritysten tuloksiin. Mitään dramaattista ei kuitenkaan pitäisi olla näkyvissä, vaikka suhdanne onkin täyttymässä. Laskeneet hinnat ovat saaneet aikaan sen, että arvostustasot suhteessa tuloksiin ovat Suomessa varsin maltilliset.

Vaikka yritysten fundamentit ovat pääsääntöisesti kunnossa, on makrotaloudessa paljon uhkakuvia, jotka heikentävät näkymiä. USA:n subprime-kriisin jälkipyykki paisuu jatkuvasti, mikä saa sijoittajat hermostumaan, vaikka vaikutukset eivät juuri näykään suomalaisten pankkien kohdalla. Epäsuorasti kyseisiin asuntolainoihin liittyvät ongelmat näkyvät suomalaisissakin osakkeissa esimerkiksi ulkomaisten hedge-rahastojen toiminnan seurauksena. Nämä ns. vipurahastot ovat olleet subprime-kriisin suuria häviäjiä ja joutuneet tästä syystä tekemään pakkorealisointeja myös osakesijoitusten kohdalla asiakkaiden halutessa ulos tappiota tekevistä rahastoista. Tämä on näkynyt myös Suomeen tehtyjen sijoitusten suurina myynteinä. Osakekurssit ovat tämän seurauksena laskeneet ilman mitään todellista syytä.

Myyntipaineita ovat aiheuttaneet myös muunlaiset, järkevämmät, syyt. Tällaisia tekijöitä ovat mm. öljyn ja muiden raaka-aineiden korkea hinta, dollarin heikentyminen, kuluttajien luottamuksen lasku ja pelko talouskasvun hidastumisesta. Etenkin suhdanneherkät perusteollisuuden yritykset tulisivat kärsimään talouskasvun hidastuessa. Esimerkiksi rakennus- ja metalliteollisuuden yritysten osakkeiden hintoihin on jo alettu diskontata heikentyneitä näkymiä.

Tottahan on, että uhkakuvat ovat selvempiä kuin vielä viime kesänä, jolloin tulevaisuus näytti huomattavasti valoisammalta. Mihinkään paniikkiin ei kuitenkaan ole mitään syytä osakekurssien ollessa järkevällä tasolla. Taantuma tulee ennemmin tai myöhemmin. Se on täysin varmaa. Mitä nopeammin ”karhu” ilmestyy markkinoille, sitä nopeammin saamme taas jossain vaiheessa nauttia ”härkämarkkinoiden” nosteesta. Itse yrityksissä tuskin tulee tapahtumaan mitään radikaalia muutosta huonompaan, joten hintojen laskiessa avautuu loistavia mahdollisuuksia hankkia hyviä osakkeita halvalla. Lyhyellä aikavälillä tuotot tulevat jäämään kehnoiksi, mutta pidemmällä sihdillä sijoittaville kurssien lasku tuskin on huono uutinen. Päinvastoin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti