lauantai 26. tammikuuta 2008

Mitä eroa on sijoittamisella ja spekuloinnilla?

26.01.2008 - 23:15

Mitä eroa on sijoittamisella ja spekuloinnilla? Monen piensijoittajan tuntuu olevan vaikea vastata kysymykseen ja ymmärtää, että on aivan eri asia sijoittaa suunnitelmallisesti omaa strategiaansa ja aikajännettä noudattaen kuin keinotella osakemarkkinoilla arvaillen päivän nousijoita ja laskijoita.

Pitkän aikävälin sijoittaminen on perusteltua monestakin syystä. Spekulointi puolestaan perustuu puhtaasti arvauksiin ja onneen. Lyhyellä aikavälillä spekuloivan, jopa päivänsisäisiä kauppoja tekevän sijoittajan saaman positiivisen tuoton todennäköisyyttä voidaan verrata kolikonheittoon. Klaavan tai kruunan oikein arvaamalla voitat 20% ja vastaavasti väärin arvaamalla häviät 20%. Lyhyellä kaupankäynnillä todellakin on mahdollisuus huimiinkin tuottoihin. Voithan arvata oikein vaikka 10 kertaa peräkkäin ja olet miljonääri.

Kaikesta huolimatta spekuloinnin tuotto-odotus on nolla. Pitkän aikavälin sijoittamisessa tuotto-odotus sitävastoin on positiivinen. Pitkällä tähtäimellä osakekurssit nimittäin nouseat lyhyen aikavälin heilunnasta huolimatta. Tämä johtuu yritysten tuottavuuden kasvusta, jonka katalysaattoreina toimivat teknloginen kehitys, työvoiman lisääntyminen ja yrityksiin sijoitettujen pääomien kasvu.

Piensijoittajat, jotka uhkuvat ja puhkuvat, että kyllä sellaiset 25 % vuosituotot ovat minulle mahdollisia kun kerta käyn kauppaakin näin tiheästi ja osaan valita oikeita osakkeita, voisivat pistää hivenen jäitä hattuun. Eivät osakemarkkinaat sentään ole irti reaalitaloudesta (vaikka joskus, kuten ennen IT-kuplan puhkeamista, näin tuntuukin olevan). Ja ajan mittaan (vaikka viime vuonna olisitkin keinotellut itsellesi 50% vuosituoton) jokainen joutuu tämän tosiasian havaitsemaan.

Ehkä on vielä lopuksi syytä siteerata kuuluisaa taiteilijaa, jotta mikään ei jäisi epäselväksi:

”Jos haluaa tulla päivässä rikkaaksi, löytää itsensä hirsipuusta vuodessa.”

Leonardo Da Vinci

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti