lauantai 26. tammikuuta 2008

Vaurastumisen filosofiaa

26.01.2008 - 22:05

Taloudellinen vapaus on kaikkien ulottuvilla

Usein upeiden talojen, hienojen autojen ja muskeliveneiden omistajilta kysytään, mitä oikein teet työksesi, kun olet saanut hankittua tämän kaiken. Ihmisen, joka omistaa kalliita leluja, täytyy olla rikas. Hän ei välttämättä kuitenkaan ole vauras. Todellisuudessa hän voi olla hyvin kaukana siitä. Todella hyvin palkatulla työllä pääsee melko helposti rikkaaksi. Ongelmana on vain tällaiseen työhön pääseminen. Tiettyyn työpaikkaan tai työtehtävään pääsemisestä päättävät muut kuin sinä itse. Vaurastumisen helppous tai vaikeus puolestaan riippuu ihmisen valinnoista. Väärillä valinnoilla ei koskaan pääse perille. Oikeilla valinnoilla vaurastuminen on hyvinkin todennäköistä. Vaurastumisesta ei päätä kukaan muu. Päätöksen teet sinä itse. Rikkaat ihmiset tekevät paljon töitä. He tavoittelevat palkan korotuksia, ylennyksiä ja etenemistä aina vain parempiin ja arvostetumpiin tehtäviin. Mitä enemmän he tienaavat sitä enemmän he kuluttavat. Usein he myös ottavat paljon velkaa, jotta olisi mahdollista ostaa vieläkin hienompi asunto tai vieläkin nopeampi auto. He ovat taloudellisesti kahlittuja. He ovat vain rikkaita, mutta eivät vauraita. Rikkaus näkyy helposti ulospäin. Vaurautta on vaikeampi havaita.

Ihmisiä, jotka elävät melko normaalia elämää, ei juurikaan ihastella. Tämä johtuu siitä, että suurin osa näistä ihmisistä tosiaan elää melko normaalia elämää myös taloudellisesti. Käyvät töissä, ottavat asunto- ja autolainan ja ansaitsevat työn teolla juuri sen mitä kuukaudessa kuluu menoihin. Nämäkin ihmiset ovat taloudellisesti kahlittuja. Mutta elämä on silti rauhallista ja turvallista. Pieni joukko normaalin näköisistä ihmisistä kuitenkin erottuu tietyllä tavalla muusta massasta. He nimittäin ovat vauraita. Mutta kuten totesin, tätä voi olla ulkopuolisen silmin vaikea havaita.

Vauraat ihmiset erottaa rikkaista sekä taloudellisesti keskinkertaisista ihmisistä yksi ohikulkijoille näkymätön, mutta hyvin oleellinen asia. Tämä on heidän taloudellinen älykkyytensä. He ovat ymmärtäneet vaurastumisen filosofian. Siinä missä rikkaat etenevät urallaan tehden itse yhä enemmän töitä, vauraat luovat järjestelmän, joka synnyttää tuloa niin paljon, että elintaso on jatkuvasti halutulla tasolla ilman työssä käyntiäkin. Siinä missä taloudellisesti keskivertokansalaiset turvautuvat samaan varmaan työpaikkaan ja hakevat turvallisuutta, vauraat etsivät uusia ideoita ja mahdollisuuksia, ja ottavat harkittuja riskejä.

Jokaisella ihmisellä on omanlaistaan älykkyyttä. Rikkaaksi ei pääse, onnenkantamoisia lukuunottamatta, ilman älykkyyttä ja taitoa. Rikkaat voivat hyvinkin olla lääkäreitä, asianajajia tai ammattilaisjääkiekkoilijoita. He ovat huippuälykkäitä omalla alallaan. He ovat opiskelleet vuosia fysiikkaa, kemiaa, matematiikkaa, juridiikkaa, lääketiedettä tai kehittäneet jatkuvalla harjoittelulla itselleen ilmiömäiset mailankäsittely-, pelinluku- ja luistelutaidot. Näiden taitojensa avulla he ovat saavuttaneet rikkautensa. Heillä ei välttämättä kuitenkaan ole taloudellista älykkyyttä. Tästä syystä he joutuvat tekemään entistä enemmän töitä elintasonsa ylläpitämiseksi eli kattaakseen kuukausittaiset hankintansa ja muut kulunsa.

Vaurailla ihmisillä on taloudellista älykkyyttä. Kuten mitä tahansa älykkyyden osa-aluetta, myös taloudellista älykkyyttä voidaan harjoittaa. Kukaan tuskin on huippuälykäs jo syntyessään. Myös taloudellisesti älykkäät ihmiset ovat opiskelleet ja harjoitelleet vuosia, jotta taidot olisivat vaurastumisen mahdollistavalla tasolla. Kun tarvittava älykkyys on saavutettu, on vain hyödynnettävä taitojaan. Vauraus ei kuitenkaan synny samalla sekunnilla, kun tarvittava taloudellisen älykkyyden taso on saavutettu. Mutta tällaista älykkyyttä omaava ihminen tietää, että vaurastuminen on vain ajan kysymys. Kuten kaikki olemme joskus kuulleet: aika on rahaa. Taloudellisesti älykäs ihminen siis tietää, että aika on hänen paras ystävänsä. Vaurastumisen ensiaskeleet on siis otettava heti, kun siihen on älyllisesti valmis. Vaurastuminen ei vaadi syntymistä rahakkaaseen sukuun tai työskentelemistä aamusta iltaan suuryrityksen toimitusjohtajana. Kuka tahansa voi tulla vauraaksi, kunhan ymmärtää vaurastumisen filosofian riittävän aikaisin ja valitsee tämän mukaisen toimintamallin. Tämä ei katso koulutusta, ammattia, sukupuolta tai hiusten väriä. Ei myöskään ole poissuljettua, etteikö rikkaasta voisi tulla varakas. Rikkaan varakkaaksi tuleminen on jopa hyvin todennäköistä. Tämä kuitenkin vaatii sen, että ymmärtää vaurastumisen filosofian ja oppii taloudellisesti älykkääksi. Jos tämä puuttuu, voit olla kuinka rikas tahansa, mutta rahasi loppuvat jossain vaiheessa työn teon lopettamisesi jälkeen. Jos olet hyvin rikas, et varmastikaan kuluta rahojasi omana elinaikanasi, mutta täysin varmaa on, että rahat hupenevat jälkipolviesi käsissä elleivät he tee työtä.

Taloudellisesti älykkäillä ihmisillä on mahdollisuus taloudelliseen vapauteen. He ovat ihmisiä, joilla on kyky saada raha työskentelemään puolestaan. He ovat ihmisiä, jotka osaavat rakentaa oikeanlaisen järjestelmän. Heidän ei tarvitse koskaan käydä töissä elleivät halua. Silti heidän elintasovaatimuksensa ylittyy. Taloudellisesti vapaan ihmisen ei välttämättä tarvitse olla miljonääri. Jokainen määrittää vapausasteensa itse. Vaurautta ei siis voi mitata absoluuttisesti rahassa. Kaikki riippuu siitä mikä on elintasovaatimuksesi. Jos pystyt elämään koko loppuelämäsi 5000 eurolla kuukaudessa, olet taloudellisesti vapaa, kunhan saat passiivista (=tekemättä töitä) tuloa vähintään tämän verran kuukaudessa. Vaurauden määrä voidaan pikemminkin mitata ajassa. Kuinka monta päivää selviät tekemättä töitä. Taloudellisesti vapaan ihmisen varallisuus on suhteellisesti ääretön. Suhteellisesti tarkasteltuna taloudellisesti vapaa ihminen eli vaurauden tuottavan järjestelmän omistaja saa hankittua ikuisesti kaiken minkä haluaa. Nämä halunsa hän on määritellyt siinä vaiheessa, kun matka taloudelliseen vapauteen on alkanut.

Matka taloudelliseen vapauteen on yleensä pitkä ja vaivanloinen. Sen aikana tehdään virheitä, joista opitaan. Sen aikana luodaan pienistä komponenteista suuri järjestelmä. Siihen menee aina oma aikansa. Mutta kun aika koittaa, ja järjestelmä on valmis, voi jokainen matkalle lähtenyt onnitella itseään. Tässä pisteessä taloudellisesti kahlittu ihminen pääsee vapaaksi. Tästä pisteestä alkaa elämä taloudellisesti vapaana.

Turvallisuus vai vapaus, kumpi on sinun juttusi? Rikastuminen vai vaurastuminen. Kumpi on mielestäsi tavoittelemisen arvoista? Taloudellinen vapaus on kaikkien ulottuvilla. Kysymys on vain valinnoista. Miten sinä valitset?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti