Random Walker

Random Walker on the $treet -blogin kirjoitukset vuosilta 2008-2012 on alun perin julkaistu Kauppalehden blogissa ja tätä uudemmat kirjoitukset Nordnet Blogissa. Kesäkuusta 2016 alkaen olen toiminut myös Sijoitustieto.fi:n vakiokolumnistina. Blogistani löytyy linkit myös näihin kirjoituksiin.

Blogin välityksellä tarkoitukseni on kuvata sijoitusmatkaani osakemarkkinoiden mielenkiintoisessa maailmassa. Matkani kohti taloudellista vapautta pitää sisällään mm. ajankohtaisia kirjoituksia sijoittamisesta ja taloudesta yleisesti, syväluotaavia yritysanalyysejä erityisesti suomalaisista yhtiöistä, erilaisten sijoitusstrategioiden esittelyä, vaurastumisen psykologiaan liittyvää pohdiskelua ja oman salkkuni hallintaa koskevia merkintöjä.

Lue haastatteluni (26.5.2016) Sijoitustieto.fi:ssä tästä.
Lue Laatuguru-kirjaan liittyvä haastatteluni (2.6.2017) Sijoitustieto.fi:ssä tästä.
Lue haastatteluni (22.10.2020) Sijoitustieto.fi:ssä tästä.
Lue haastatteluni (12.9.2023) Viisas Raha -lehteen tästä.
Katso veikkaukseni Helsingin pörssin vuoden 2017 voittajaosakkeesta tästä.
Katso veikkaukseni Helsingin pörssin vuoden 2018 voittajaosakkeesta tästä.
Katso veikkaukseni Helsingin pörssin vuoden 2019 voittajaosakkeesta tästä.
Katso veikkaukseni Helsingin pörssin vuoden 2020 voittajaosakkeesta tästä.
Katso veikkaukseni Helsingin pörssin vuoden 2021 voittajaosakkeesta tästä.
Katso veikkaukseni Helsingin pörssin vuoden 2022 voittajaosakkeesta tästä.
Katso veikkaukseni Helsingin pörssin vuoden 2023 voittajaosakkeesta tästä.
Katso veikkaukseni Helsingin pörssin vuoden 2024 voittajaosakkeesta tästä.
Katso Kauppalehden sijoitusvihjeeni tästä.
Siirry Kauppalehden kolumneihini tästä.
Siirry Kauppalehden artikkeleihin tästä.
Siirry Pirmedian lehdissä julkaistuihin artikkeleihin tästä.
Siirry Sijoitustieto.fi:ssä julkaistuihin kirjoituksiini tästä.
Siirry Sijoitustiedon blogiini tästä.
Siirry Sijoitustiedon arvosijoituskeskusteluun tästä.
Siirry Nordnet Blogissa julkaistuihin kirjoituksiini tästä.
Siirry Piksussa julkaistuihin kirjoituksiini tästä.
Siirry valmennusvideoihini tästä.


Osaamisalueet

Vaikken ole sijoittajaksi vielä kovin vanha (s. 1981), minulle on kertynyt jo parin vuosikymmenen kokemus osakemarkkinoilta. Koulutustaustan myötä minulla on myös vahva yritystalouden ja rahoitusteorian tuntemus. Sijoittajana vahvuuksiani ovat pitkäjänteisyys ja analyyttisyys. Keskityn sijoitusstrategiassani fundamenttianalyysin perusteella seulottuihin suomalaisiin laatuyhtiöihin täydennettynä pienellä kansainvälisellä mausteella unohtamatta kuitenkaan indeksisijoituksia salkun hajautuksen varmistavana ytimenä.

Yhteystiedot:

randomwalkeronthestreet@gmail.com

www.facebook.com/randomwalkeronthestreet

Oman sijoitussalkun profiili: Kansainvälisesti ja eri toimialoille hajautettu osakesalkku, jonka pääpaino suomalaisissa arvo-osakkeissa.

Vahvoja puolia sijoittajana: analyyttisyys ja pitkäjänteisyys

Heikkoja puolia sijoittajana: nuoruus ja kokemattomuus (huom! aika on onneksi vahvistanut tätä blogin perustamisen yhteydessä listaamaani heikkoutta)

Sijoitusvihjeet: aloita sijoituskävelysi heti ja anna ajan kulua; osta kun veri virtaa kaduilla, myy fanfaarien soidessa; ole ahne kun muut pelkäävät ja pelokas kun muut ahnehtivat; älä panikoi kurssien laskiessa, vaan noudata strategiaa loppuun asti; älä maksa turhia kustannuksia salkkua veivaamalla

Omaa sijoitusfilosofiaa kuvaavia viisauksia:

Joka haluaa päivässä rikkaaksi, löytää itsensä hirsipuusta vuodessa.

Matka köyhyydestä rikkauteen on vaivalloinen, mutta paluumatka on helppo.

Raha on elämän koulutodistus.

Älä työskentele rahasta, vaan anna rahan työskennellä sinulle.

Raha on yleispätevä passi minne tahansa muualle paitsi taivaaseen, ja yleispätevä aivan mihin muuhun tahansa paitsi onneen.

Osakemarkkinat ovat lyhyellä aikavälillä äänestyskone, mutta pitkällä aikavälillä vaaka.

Pörssi on ihmeellinen kauppa: alennusmyynnin aikana ihmiset juoksevat pois ja hintojen noustessa ryntäävät takaisin sisälle.

Nousumarkkinat syntyvät pessimismistä, kasvavat skeptisyydessä, vanhenevat optimismiin ja kuolevat euforiaan. Äärimmäinen pessimismi antaa parhaat ostomahdollisuudet, euforia parhaan tilaisuuden myydä.

Kapitalismi ilman konkurssia on kuin kristinusko ilman helvettiä.

Älä ole sijoittajana huolissasi siitä, että tulet juhliin liian myöhää vaan siitä, että tulet juhliin huonosti valmistautuneena.

Hinta on mitä maksat, arvo on mitä saat.

Hinta nähdään silmillä, arvo nähdään mielessä.

Ongelmassa piilee mahdollisuus, pettymyksessä viisauden helmi.

Ajattelu on kaikkein kovinta työtä. Sen vuoksi niin harvat harjoittavat sitä.

Siinä on iso ero että tietää jotain, ja että myös ymmärtää tiedon merkityksen.

Taloudellinen älykkyys mitataan sillä, kuinka hyvin saa rahan työskentelemään puolestaan.

Hyvän tuoton saaminen sijoittamalla on erittäin helppoa, sillä siihen ei tarvita kuin aikaa. Erinomaisen tuoton saaminen sijoittamalla puolestaan on äärimmäisen vaikeaa, sillä siihen tarvitaan ajan lisäksi myös aivoja.

Aika on huonon sijoittajan pelastaja ja hyvän sijoittajan paras ystävä.

Parhaat sijoitukset ovat niitä mistä ei aluksi kehdata puhua muille.

Todellinen vauraus on sitä, millainen olet eikä sitä, mitä sinulla on.

Being rich is having money, being wealthy is having time.

What is the biggest reason to avoid financial freedom. It isn't that people plan to fail, the problem is that people fail to plan.

If you are so smart, why aren't you rich?

An investment in knowledge pays the best interest .

From birth to age 18, a boy needs good parents, from 18 to 35 he needs good looks, from 35 to 55 he needs a good personality, and from 55 on he needs cash.

It's good to have money and the things that money can buy, but it's good, too, to check up once in a while and make sure you haven’t lost the things that money can't buy.

It is not the man who has little, but he who desires more, that is poor.

He who knows he has enough is rich.

At a party given by a billionaire on Shelter Island, Kurt Vonnegut informs his pal, Joseph Heller, that their host, a hedge fund manager, had made more money in a single day than Heller had earned from his wildly popular novel Catch 22 over its whole history. Heller responds, "Yes, but I have something he will never have...Enough..."

Raha voi olla monen asian kuori, mutta ei ydin. Sillä voi ostaa ruokaa, mutta ei ruokahalua; lääkettä, mutta ei terveyttä; tuttavia, mutta ei ystäviä; palvelijoita, mutta ei uskollisuutta; iloisia hetkiä, mutta ei rauhaa eikä onnea.

Joku istuu varjossa tänään, koska kauan sitten toinen istutti puun.

Asiakas on tärkein vieras talossamme. Hän ei ole riippuvainen meistä. Me olemme riippuvaisia hänestä. Hän ei häiritse työtämme. Hän on sen tarkoitus. Hän ei ole ulkopuolinen liiketoiminnassamme. Hän on osa sitä. Me emme tee hänelle palvelusta palvelemalla häntä. Hän tekee meille palveluksen antamalla meille mahdollisuuden palvella.

Work harder on yourself than you do on your job. If you work hard on your job you will make a living, if you work hard on yourself you will make a fortune.

Money frees you from doing things you dislike. Since I dislike doing nearly everything, money is handy. 

Älä jahtaa rahaa. Jahtaa intohimoa niin raha tulee automaattisesti luoksesi.


”Jos sielu on enemmän kiinni siinä, paljonko tienaat kuin siinä, kuinka hyvin teet työsi, niin se ei ole hyvä. Kaikki eivät kestä nopeaa rikastumista – tai voivat he sen kestää, mutta eivät jaksa enää tehdä töitä. He alkavat miettiä, myisikö osakkeet pois ja lähtisi vähän puhaltelemaan. Työelämässä raha on tosi huono motivaattori. Pitää olla rakkautta lajiin. Se on pidemmälle kantava voima.” -Hannu Lehto

"The single greatest edge an investor can have is a long-term orientation." -Seth Klarman

"No matter how hard you work, someone else is working harder." -Elon Musk

Jos tahdot edistyä, niin mukaudu siihen, että sinua saatetaan pitää ulkonaisten asioiden suhteen typeränä ja yksinkertaisena. Sillä ei ole helppoa pitää samanaikaisesti yllä luontaisia pyrkimyksiäsi ja vaalia ulkonaisia asioita, sillä tavoitellessasi toista välttämättä laiminlyöt toista. – Epiktetos Käsikirja 

Hanki ruumiisi tarpeiksi ainoastaan sellaista, mikä on sille hyödyksi, kuten ruokaa, juotavaa, vaatteita, asunto, palvelusväkeä, mutta vältä kaikkea ulkonaista loistoa ja ylellisyyttä. – Epiktetos Käsikirja

You must have a plan. If you do not have a plan, you will become part of someone else's plan.

You are not going to get wealthy unless you are serving people. If you are not dedicated to serving people you have a fantasy that you call ”wealth”. You need to make sure that you really have a value of serving people, you need to have a value on wealth. You have to value wealth building more than spending, you have to value serving people more than just taking. -John Demartini
Work is better when you don't need the money. - Pete Adeney
What you shout out, you pound in. -Charlie Munger
On toissijaista, miten rikas olet, jos et pysty käsittelemään suuria summia. Miljoonatkin voivat hävitä nopeasti. Lisäksi tarvitaan kärsivällisyyttä ja aitoa kiinnostusta. Et todennäköisesti onnistu, jos ainoa motiivi sijoittaa on rikastua nopeasti. -Heikki Keskiväli
One gets rich by working hard and taking risks and that one stays rich by limiting risk and not spending too much. -Larry Swedroe
Succes is getting what you want and happines is wanting what you get. -Charles Ellis
If you've won the game, stop playing. -William Bernstein
We buy things we don't need with money we don't have to impress people we don't like. -Dave Ramsey
Doing well with money has a little to do with how smart you are and a lot to do with how you behave. -Morgan Housel
There is no reason to risk what you have and need for what you don’t have and don’t need. -Morgan Housel
Good investing isn’t necessarily about earning the highest returns, because the highest returns tend to be one-off hits that can’t be repeated. It’s about earning pretty good returns that you can stick with and which can be repeated for the longest period of time. That’s when compounding runs wild -Morgan Housel.
Getting money requires taking risks, being optimistic, and putting yourself out there. But keeping money requires the opposite of taking risk. It requires humility, and fear that what you’ve made can be taken away from you just as fast. -Morgan Housel
There are a million ways to get wealthy, and plenty of books on how to do so. But there’s only one way to stay wealthy: some combination of frugality and paranoia. -Morgan Housel
The highest form of wealth is the ability to wake up every morning and say, “I can do whatever I want today.” -Morgan Housel
The ability to do what you want, when you want, with who you want, for as long as you want, is priceless. It is the highest dividend money pays. -Morgan Housel
Be nice to the people on the way up, because you gonna meet the same people on the way down.
Mikään ei ole parempi kokonaisvaltainen vakuutusratkaisu kuin suurehko osakesalkku. Se tuo pelkällä olemassaolollaan turvaa, rauhallista mieltä, ja vapauttaa aivokapasiteettia päivittäisistä rahahuolista muuhun käyttöön. Osakesalkku voi siis säteillä rauhaa omistajalleen realisoimattomanakin. Se on aina siellä valmiina, jos tarvitaan. Vähän kuin puolustusvoimat ja jatkossa Nato. -Kale-possu
Sijoitusuran alussa sijoittamiseen motivoi halu kehittyä, onnistua ja nähdä, miten hyvä voisi olla. Jossain vaiheessa sijoittaminen muuttui kutsumukseksi ja siitä henkilökohtaisen kasvun alustaksi. Nyt kun suurin osa sijoittamiseen liittyvistä taloudellisista tavoitteista on jo saavutettu, sijoittamisessa motivoi mahdollisuus inspiroida ja auttaa muita.  
Älä koskaan suhtaudu kritiikkiin tunnepitoisesti. Arvioi itsesi ja varmista, onko kritiikki aiheellista. Jos on, korjaa virheesi. Muuten kulje tyynesti omaa tietäsi. - Eero Kukkola
Hullu työtä tekee, viisas elää vähemmälläkin. Mutta työ se sentään on hauskinta elämässä - ei siitä mihinkään pääse. -Minna Canth
Raha antaa mahdollisuuden olla rohkea. Voi tehdä sydämen valintoja. -Ari Tolppanen


Random Walker mediassa:

Laatuguru-kirjan julkistamistilaisuus 15.8.2017  (video)

Yle Puhe Pörssipäivä 15.8.2017 (radiohaastattelu)

Yle Puhe Pörssipäivä 26.9.2017 (radiohaastattelu)

Kauppalehti 29.9.2017

Kauppalehti Sijoittajan viikko 20.11.2017 (video)

Arvopaperi Sijoitusmessuilla 29.11.2017 (video)

Kauppalehti Sijoitusvihjeet 2.12.2017

Seura 4.12.2017

Arvopaperin joulukalenteri 18.12.2017

Arvopaperi 18.12.2017

Arvopaperi 22.01.2018

Arvopaperi 03.02.2018

Kauppalehti Oma Raha 2018 -tapahtuma 14.02.2018

Kauppalehti Sijoitusvihjeet 17.02.2018

Nordnet: 4 arvo-osaketärppiä 6.4.2018 (video)

Nordnet: Mitä arvosijoittaja tekee erilailla kuin muut 7.4.2018 (video)

Kauppalehti Sijoitusvihjeet 7.4.2018

Nordnet: Tekeekö korkea osinkotuotto osakkeesta arvo-osakkeen 9.4.2018 (video)

Arvoguru-kirjan julkistamistilaisuus 3.5.2018 (video)

Nordnet: Helsingin pörssin halvimmat osakkeet 4.5.2018 (video)

Nordnet: Onko Stockmann arvo-osake 4.5.2018 (video)

Kauppalehti 6.5.2018

Länsi-Uudenmaan Osakesäästäjät: vuosikokous 15.5.2018

Yle Puhe Pörssipäivä 15.5.2018 (radiohaastattelu)

Sijoitustiedon Meet in May and Go Away -tapahtuma 25.5.2018 (video)

Kauppalehti Sijoitusvihjeet 2.6.2018

Arvopaperi 2.6.2018

Talouselämä 5.6.2018

Kauppalehti 28.7.2018

Arvopaperi 18.9.2018

Kauppalehti Sijoitusvihjeet 6.10.2018

Yle Puhe Pörssipäivä 6.11.2018 (radiohaastattelu)

Sijoitus Invest 23.11.2018

Sijoitustiedon Teerenpelit: Sijoitus Invest -paneeli 26.11.2018 (video)

Kauppalehti Sijoitusvihjeet 24.11.2018

Arvopaperi 10.12.2018

Kauppalehti 5.1.2019

Kauppalehti 11.1.2019

Kauppalehti Kolumni 27.1.2019

Keski-Suomen Osakesäästäjät: Sijoituskerho 7.3.2019

Kauppalehti Kolumni 17.2.2019

Kauppalehti Kolumni 10.3.2019

Kauppalehti Sijoitusvihjeet 15.3.2019

Yle Puhe Pörssipäivä 19.3.2019 (radiohaastattelu)

Kauppalehti Kolumni 31.3.2019

Kauppalehti Kolumni 28.4.2019

Kauppalehti Kolumni 19.5.2019

Kauppalehti Sijoitusvihjeet 24.5.2019

Kauppalehti Kolumni 16.6.2019

Arvopaperi 15.8.2019 (Pikkuguru)

Arvopaperi 18.8.2019 (Pikkuguru)

Arvopaperi 18.8.2019 (Pikkuguru Tukholman pörssissä)

Arvopaperi 19.8.2019 (Nordea)

Kauppalehti 20.8.2019  (Nordea)

Kauppalehti 31.8.2019 (Pikkuguru)

Kauppalehti 31.8.2019 (Pikkuguru)

Arvopaperi 2.9.2019

Pikkuguru-kirjan julkistamistilaisuus 10.9.2019 (video)

Yle Puhe Pörssipäivä 11.9.2019 (radiohaastattelu)

Arvopaperi 12.9.2019

Kauppalehti 13.9.2019

Kauppalehti Kolumni 15.9.2019

Viisas Raha 18.9.2019

TH-Valmennuksen koulutusseminaari 22.9.2019

HBL 26.9.2019

Kauppalehti Sijoitusvihjeet 28.9.2019

Kauppalehti kolumni 6.10.2019

AEL 7.10.2019

Kauppalehti 18.10.2019

Taloussanomat 26.10.2019

Taloussanomat - Kommentti 26.10.2019

Kauppalehti kolumni 27.10.2019

Kauppalehti Sijoitusvihjeet 16.11.2019

Kauppalehti kolumni 17.11.2019

Taloussanomat - Kommentti 25.11.2019

Sijoitus Invest 26.11.2019 - Suuria tuottoja pienillä yhtiöillä

Sijoitus Invest 26.11.2019 - Miksi osakepoiminta on minulle tärkeää?

ISTV - Sijoitus Invest 26.11.2019

Taloussanomat - Sijoitus Invest 26.11.2019

Sijoitus Invest 26.11.2019 - haastattelu (video, kohdasta 2 h alkaen)

Sijoitus Invest 26.11.2019 - Suuria tuottoja pienillä yhtiöillä -esitys (video)

Kauppalehti 30.11.2019 - Sijoittaja, valitse tästä tarkkaan harkittuja laatuyhtiöitä

Kauppalehti 30.11.2019 - Muista kilpailulta suojaava vallihauta valikoinnissa

Arvopaperi 2.12.2019 - Helsingin pörssin laatuyhtiöt ovat nyt kalliita

Arvopaperi 2.12.2019 - Muista kilpailulta suojaava vallihauta osakevalinnoissa

Kauppalehti 11.12.2019

Arvopaperi 11.12.2019

Kauppalehti kolumni 15.12.2019

Kauppalehti kolumni 26.1.2020

Kauppalehti kolumni 16.2.2020

Taloussanomat 4.3.2020

Kauppalehti kolumni 8.3.2020

Kauppalehti Sijoitusvihjeet 13.3.2020

Kauppalehti 24.3.2020

Kauppalehti 25.3.2020

Arvopaperi 25.3.2020

Kauppalehti kolumni 29.3.2020

Yle Puhe Pörssipäivä 1.4.2020 (radiohaastattelu)

Taloussanomat 11.4.2020

Kauppalehti kolumni 19.4.2020

Kauppalehti 6.5.2020

Arvopaperi 6.5.2020

Helsingin Sanomat 18.5.2020

Kauppalehti kolumni 7.6.2020

Kauppalehti 13.6.2020 (mallisalkut)

Kauppalehti 13.6.2020 (tuleva voittajasalkku)

TFA 80/20 podcast 29.6.2020

Kauppalehti 30.7.2020

Arvopaperi 30.7.2020


Arvopaperi 29.9.2020 (Vuoden sijoittaja 2020)

Viisas Raha - talouden tulkit 3.11.2023Muuta:


 
___________

Sijoitusneuvonta on luvanvaraista toimintaa. Tässä Blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Kukaan ei voi antaa oikeita neuvoja tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita hänen sijoitussuunnitelmansa yksityiskohtia. En myöskään kykene pelkästään blogin välityksellä käsittelemään sijoituskohteita sillä tarkkuudella kuin jokaisen sijoittajan tulisi tehdä ennen sijoituspäätöksen tekoa. Blogi on olemassa lähinnä omaksi ilokseni ja hyödykseni dokumentoidessani sijoitustaivaltani ja henkilökohtaisen rahatalouteni hallintaa. Lisäksi blogi on erinomainen kanava palautteen saamiselle, joten toivon vilkasta keskustelua sijoittamiseen liittyvien aiheiden parissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti