maanantai 4. toukokuuta 2020

Onko Kone ostohinnoissa?

Hissiyhtiö Konetta voi pitää hyvällä syyllä yhtenä Helsingin pörssin absoluuttisesti parhaista yrityksistä. En ole kuitenkaan koskaan omistanut sen osakkeita. Ostointoni puuttumiseen on vain yksi syy. Olen pitänyt osaketta aina liian kalliina. Hyväkin yhtiö on nimittäin huono sijoitus, jos osakkeesta maksaa liikaa. 
Toistaiseksi Koneen osake on pitänyt pintansa myös koronakriisissä. Osakkeen kurssi toki putosi maaliskuussa 45 euroon eli yli neljänneksen alle tammikuun 61 euron huippuhinnan, mutta on sen jälkeen toipunut lähes täysin. Tätä kirjoittaessa (4.5.) Koneen osakkeella käydään kauppaa noin 55 eurolla. Koska koronakriisi on kaikkea muuta kuin ohi, elättelen edelleen toiveita siitä, että myös Koneen osaketta saa jonain päivänä kriisin tähänastisia pohjia halvemmalla. En siis pidä täysin mahdottomana ajatuksena, että yhtiö vielä jonain päivänä päätyisi salkkuuni.
Tarkastelin viikon takaisessa blogikirjoituksessa Fortumia arvosijoittajan näkökulmasta. Vaikka Kone on profiililtaan hyvin erilainen yhtiö, eikä sitä voi hinnoittelunsa puolesta pitää arvosijoituksena, ajattelin soveltaa edellisessä kirjoituksessa esittämiäni analyysimenetelmiä myös Koneen kohdalla. En taaskaan mene yhtiön strategiaan tai muihin laadullisen analyysin osa-alueisiin, vaan tarkoitus on keskittyä yhtiön numeroihin ja arvonmääritykseen. Pohdin, mikä on Koneelle sopiva arvostustaso eri skenaarioissa ja millä hinnalla aion itse osakkeeseen tarttua. Lupaan palata asiaan laajemman analyysin merkeissä, jos Kone jossain vaiheessa päätyy salkkuuni (laadin aina kaikista salkkuyhtiöistäni hyvin kattavan analyysin ennen lopullista ostopäätöstä). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti