maanantai 13. lokakuuta 2008

Rautaruukin tuotto-odotus houkuttelevalla tasolla

13.10.2008 - 23:00


Meno osakemarkkinoilla on tällä hetkellä päätä huimaavaa. Heikkohermoista hirvittää, kun pörssin päiväsyöksyt lähentelevät kymmentä prosenttia kerta toisensa jälkeen, pankkien konkurssit ovat enemmän sääntö kuin poikkeus, talousennusteita korjataan alaspäin, kuluttajien luottamus hiipuu, media heittää bensaa liekkeihin katastrofiuutisilla ja valtioiden päämiehet istuvat kriisipalavereissa. Negatiivisten uutisten listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkäksi. Alunperin vain rahoitusmarkkinoihin ja pankkisektoriin rajoittunut kriisi on nyt laajenemassa reaalitalouteen lainarahan saannin tyrehtyessä ja yritysten investointien hiipuessa.

Kaikesta tästä huolimatta näen tulevaisuuden valoisana. Jälkeenpäin tarkasteltuna suurien kriisien aikana ostetut osakkeet ovat osoittautuneet loistaviksi sijoituskohteiksi. Esimerkiksi 1990-luvun lama-aikana tehdyt osakesijoitukset ovat moninkertaistuneet. Samaa voidaan sanoa niistä sijoituksista, jotka tehtiin it-kuplan puhkeamisen jälkeen vuosien 2002-2004 matalasuhdanteessa. Helsingin pörssin nykyinen kurssitaso (painorajoitetulla indeksillä mitattuna) on pörssiromahduksesta huolimatta edelleen selkeästi korkeampi kuin edellisen laskun pohjilla. Vuosien päästä isoa kuvaa tarkasteltaessa nykyinen lasku näkyy vain pienenä poikkeamana trendilinjasta.

Itse asiassa tällaiset epäjatkuvuuskohdat luovat mahdollisuuden keskimääräistä paremmille osaketuotoille. Useimmissa lehdissä kyllä kauhistellaan osakkeiden hintojen romahdusta, mutta ei muisteta mainita sitä, että samalla osakkeiden tuotto-odotukset ovat nousseet. Varsinkin pakkomyyntien kohteeksi joutuneiden osakkeiden tämän hetken arvostustasot mahdollistavat erinomaisen pitkän aikavälin tuoton.

Tämän kaltaisessa tilanteessa kiinnitän erityisen paljon huomiota yritysten vakavaraisuuteen ja pääoman tuottoon. Normaaliolosuhteissa taseeltaan vahvoista ja erittäin kannattavasti toimivista yrityksiä joutuu maksamaan kohtuullisen kovan hinnan, mutta tällä hetkellä loistoyhtiöitäkin laitetaan myyntiin lähestulkoon hinnalla millä hyvänsä. Tuotto-odotukset nousevat tällaisten yritysten kohdalla poikkeuksellisen korkeiksi. Yksi ehdoton suosikkini on Rautaruukki. Yhtiön oman pääoman tuotto on ollut viimeisten vuosien aikana hurjaa, parhaimmillaan jopa yli 30 %. Nettovelkaa yhtiöllä ei ole kuin nimeksi ja vielä kaiken lisäksi hiljattain julkaistussa tiedotteessaan yhtiö nosti tavoitteitaan. Osake on ollut ostoslistallani jo pitkään, mutta hinta on ollut liian korkea. Nyt se ei sitä enää ole. Seuraavaksi suorittamani laskuharjoitus kuvaa hyvin Rautaruukissa piilevän tuottopotentiaalin suuruuden.

Oletetaan Rautaruukin oman pääoman tuottoasteen tippuvan tulevaisuudessa keskimääräiselle 15 prosentin tasolle, sillä supersyklissä saavutettua yli 30 prosentin tuottoa ei voi mitenkään pitää kestävänä tasona. Viimeisen neljän vuoden aikana yritys on jakanut osinkona noin puolet tuloksestaan, joten 50 prosentin osinkosuhde on hyvä arvio myös tulevaisuudelle. Kun tiedetään, että vuoden 2007 lopussa Rautaruukin oman pääoman kirja-arvo oli 14,15 EUR osaketta kohden ja, että osakkeen P/E-arvostus on normaalioloissa hieman keskimääräistä maltillisempi eli 15 (keskimäärin Helsingin pörssin P/E-luku on ollut noin 18), voidaan helposti määrittää vuotuinen tuotto-odotus tämän päivän hinnalla (13,3 EUR) tehdylle sijoitukselle minkä pituiselle periodille tahansa. Oletetaan kuitenkin sijoitushorisontiksi tässä tapauksessa 20 vuotta.

Lasketaan ensin kasvutekijä oman pääoman tuoton ja investointisuhteen tulona:

15% x 50% = 7,5%.

Oman pääoman kirja-arvo 14,15 euroa kasvaa 20 vuodessa 55,91 euroon (saadaan prolongoimalla nykyinen kirja-arvo kasvutekijällä).

Osakekohtainen tulosennuste vuodelle 2028 lasketaan oman pääoman tuoton ja vuoden 2028 kirja-arvon tulona:

15% x 55,91 EUR = 9,03 EUR

P/E-luvun ollessa 15, osakkeen hinnaksi saadaan 135,24 EUR.

Enää on laskettava osinkojen vaikutus tuotto-odotukseen. Tästä syystä on määritettävä vuosittaiset osingot oman pääoman tuoton, nykyisen kirja-arvon, osinkosuhteen ja kasvutekijän avulla:

D(T+1) = ROE x BV x p x (1+g)

Koko 20 vuoden sijoitusperiodin osingot ovat yhteensä 45,96 euroa osaketta kohti.

Kuvitellaan, että osake myydään vuoden 2028 alussa tuolla 135,24 euron hinnalla. Kun osingot lasketaan mukaan tuottoon, saadaan tänään tehdyn sijoituksen tuotoksi 14 % per vuosi.

Mikäli osingot sijoitetaan takaisin yhtiöön, kuten ainakin itse yleensä teen, nousee tuotto tätäkin suuremmaksi. Ei siis voida puhua mitenkään kehnosta tuotosta, kun muistetaan vielä, että oletukset ovat melko maltillisia.

Mielenkiinnon vuoksi voidaan tehdä vertailu tilanteeseen, jossa Rautaruukkia on tarttunut haaviin 16.7.2007 huippukurssilla 52,50 euroa. Oletusten säilyessä ennallaan tuotto-odotus on nyt vain 6,4 %.

Uskomatonta, mutta totta. Viime vuoden huippuhintoihin osakkeita ei todellakaan ollut vaikea saada kaupaksi, vaikka tuotto-odotukset olivat laskeneet selvästi alle keskimääräisen tason. Nyt tilanne on täysin päinvastainen. Edes hurjan kovilla tuotto-odotuksilla osakkeista ei ole kiinnostunut juuri kukaan. Tuntuu siltä, kuin sijoittajat olisivat menettäneet taas kerran ala-asteen matematiikan taitonsa. Ne kannattaa kuitenkin pitää mielessä, sillä niistäkin taidoista on tällaisissa tilanteissa hyötyä.


______________Blogimerkinnän kommentit:


Ihahaa kirjoitti 14.10.2008 - 08:54

Nettovelaton yhtiö, joka syklisen tuotannon hinnan ja/tai määrän puolituessa sulkee laitoksiaan.

Alle 15 euron RR on turvasatama, todella.

Etpä keksi muita vastaavia.

Kuten, että:

Vakuutukset on pakko pitää, puhtaalla vedellä on aina markkinat ja päivittäistavaraa on ostettava sieltä missä on maksetut vähittäiskaupan tiskit.


Repe kirjoitti 14.10.2008 - 09:07

Terve,

Mahdoitko valita aika kovan P/E luvun RR:lle? Tässä RR:n P/E luvut tilinpäätöshetkiltä eri vuosina:

P/E-luku 2007: 8,98, 2006: 10,39, 2005: 6,16, 2004: 3,82, 2003: 9,57

Lisäksi 20 vuoden aikana ehkä kannattaisi yrittää syklisen osakkeen kohdalla mukautua sykleihin eikä holdata 20 vuotta.

Ei sen puoleen, ostin kyllä itsekin RR:ää viime perjantaina...


Vanhanaikainen kirjoitti 14.10.2008 - 09:42

Jaha, kirjoitettiin vähän samasta aiheesta. Kirjoitin merkintäni viime viikolla ja se ilmestyi ajastuksella. Rautaruukkia ostin viimeksi viime viikolla.


Random Walker kirjoitti 14.10.2008 - 18:11

Repelle kiitokset hyvästä huomiosta liittyen laskelmassani käytettyyn P/E-lukuun. En kiinnittänyt riittävää huomiota voittokertoimen määrittämiseen, vaan asetin oletuksen hiukan alle Helsingin pörssin keskiarvon, mikä pitkällä aikavälillä on ollut 18. Tietysti on selvää, että P/E-arvostuksessa on paljon toimialakohtaisia eroja, jotka tulisi huomioida. Rautaruukin voittokertoimet kieltämättä ovat historiallisesti asettuneet keskitason alapuolelle. Käyttämällä laskelmassa Rautaruukin viiden viime vuoden keskimääräistä tilinpäätöshetken P/E-lukua, mikä on noin 8, saadaan tuotto-odotukseksi 11,5 %. Enää arvostustaso ei tunnukaan niin houkuttelevalta, vaikka tuotto toki säilyy edelleen hyvänä. Oletukset ovat tietysti aina vain oletuksia, ja esimerkiksi oman pääoman tuotto voi tulevaisuudessa poiketa paljonkin arviostani. Jotta 14 prosentin vuotuinen tuotto-odotus säilyisi uudessa tilanteessa, jossa P/E on 8, pitäisi Rautaruukin kyetä tekemään tulevaisuudessa 18 prosentin tuottoa omalle pääomalle. Tämäkään ei mielestäni ole mitenkään yliampuva tavoite.

R.W.


Tobe kirjoitti 15.10.2008 - 10:10

Oli aika hyvä puffi Rautaruukille.Kiitos siitä vaikka omistankin vain 500kpl uunituoreita...taidan ollakin aika viisas?


Kai kirjoitti 18.10.2008 - 07:57

Tervetuloa talousalan blogaajien tapahtumaan:
http://www.piksu.net/node/184

1 kommentti:

  1. Rikastuin tämän ohjelmoidun hakkeroidun pankkiautomaatin kanssa
    Yliopiston valmistumisen jälkeen ei ollut työpaikkoja, joten päätin aloittaa pienyrityksen, mutta rahaa ei ollut tarpeeksi. Lopetin yrityksen, siitä tuli minulle erittäin vaikeaa, koska olin vanhempieni ja vanhempieni ainoa lapsi. He ovat molemmat vanhoja, he uskovat päivittäiseen ruokavaliooni. Eräänä päivänä Internetissä surffaillessa sain viestin siitä, kuinka tämä UUSI VAIHTETTU ATM -KORTTI voi hakata pankkiautomaatin ja nostaa suuren summan rahaa, joten otin sinuun yhteyttä sähköpostitse. Yllätyksekseni sain kortin muutama päivä sen jälkeen, kun olin maksanut kortista pienen maksun. Tämä tyhjä pankkikortti on hämmästyttävä ja kaunis tuote. En koskaan uskoisi, että kaikki asiat, jotka minulla on tänään, voidaan hankkia tällä suurella ilolla sydämessäni, joten tuon hyviä uutisia ... Elämä on positiivista ja kärsivällistä, uskoen, että suuret asiat ovat mahdollisia ja voivat tapahtua muutamassa sekunnissa. .. BRAIN HACKERS TECH WORLD muutti elämäni ... Luojan kiitos voit lähettää sähköpostia VIA: lla (brainhackers@aol.com)

    VastaaPoista