maanantai 27. lokakuuta 2008

Rautaruukin hinta pörssissä heijastelee kauhuskenaarion toteutumista


27.10.2008 - 23:00


Olen viime päivien aikana jatkanut laskuharjoituksia Rautaruukki-casen kanssa ja huomannut tulevani koko ajan vakuuttuneemmaksi siitä, että Rautaruukin osakkeen tämän hetken polkuhintaa ei voi perustella oikein millään järkevällä tavalla. Kaikki yritysten pörssikurssit toki ovat perusteltavissa, mutta kysymys kuuluukin, onko perustelu järkevä. Seuraavassa esitän yhdenlaisen skenaarion, jolla osakkeen tämän hetken hintaa voidaan pitää täysin oikeana. Jokainen lukija voi tämän perusteella itsekseen miettiä kuinka järkevältä perustelu vaikuttaa.

Ennen numeroiden kimppuun syöksymistä, kuvaan lyhyesti yrityksen arvonmäärityksen perusteita. Kaikkien yritysten tärkeimpänä tavoitteena on omistajien varallisuuden maksimointi. Tässä onnistuminen edellyttää yritykseltä kykyä tehdä osakkeenomistajien sijoittamalle pääomalle heidän tuottovaatimuksensa ylittävää tuottoa. Tästä tuotosta käytetään yleensä nimitystä taloudellinen lisäarvo. Mitä enemmän taloudellista lisäarvoa yritys kykenee tulevaisuudessa omistajilleen tuottamaan, sitä suurempi on luonnollisesti yrityksen tämän hetken arvo. Täsmällisesti sanottuna yrityksen nettoarvo on yhtä suuri kuin sen tulevaisuudessa omistajille tuottaman taloudellisen lisäarvon nykyarvo lisättynä yrityksen oman pääoman kirjanpidollisella arvolla.

Sitten takaisin Rautaruukki -caseen. Kun oletetaan Rautaruukin tämän hetken hinnan pörssissä (10,8 euroa) vastaavan yrityksen todellista arvoa, voidaan määrittää millaista taloudellista lisäarvoa (economic value added, EVA) ja millaista osakekohtaista tulosta (EPS) 13 % vuotuisen tuoton vaativa sijoittaja odottaa Rautaruukin tuottavan tulevaisuudessa. Seuraava taulukko kuvaa yhtä skenaariota, mikä tämän hetken pörssihinnoittelun perusteella pitäisi olla Rautaruukin kohtalona tulevaisuudessa. Oman pääoman kirjanpidolliset arvot perustuvat oletukseen, jonka mukaan Rautaruukki investoi aina puolet tuloksestaan. Skenaario on rakennettu 10 vuodelle, jonka jälkeinen päätearvo perustuu oletukseen 5 % kasvusta.Osakekohtaisen tuloksen tarkastelu auttaa ymmärtämään mistä on kysymys. Rautaruukki on tuottanut viimeiset kolme vuotta vuosittain yli 3 euron tuloksen per osake. Tällaisiin saavutuksiin ei todennäköisesti lähitulevaisuudessa enää päästä, mutta onko syytä odottaa, että yhtiö ei tee lainkaan voittoa ennen vuotta 2011 (esimerkiksi jääminen nollatulokseen tänä vuonna vaatisi epäluonnollisen suuria tappioita viimeisellä kvartaalilla). Tuloksettomien vuosien jälkeen talouden taas elpyessä sijoittajat voivat uskoa Rautaruukin alkavan taas tuottaa tulosta. Tuloksen kuitenkin uskotaan jäävän pitkäksi aikaa alle viime vuosien tason. Skenaariossani vuoden 2011 EPS on vaatimattomat 2,14 euroa, jonka jälkeen sen kasvu on 5 % vuosittain ikuisuuteen asti. Rautaruukki siis tulee tarjoamaan näillä hinnoilla ostettuna mehevää tuottoa, vaikka yhtiön kasvu olisi nollavuosien jälkeen vain kansantalouden keskimääräisen kasvun tasolla (reaalinen bkt + inflaatio). Tällä kasvuvauhdilla tulos ei saavuta lähellekään huippuvuosien lukemia edes vuoteen 2017 mennessä. Onko tämä realistinen skenaario?

Jos sijoittajilta kysyttäisiin minkä yhtiön tulevia tulosennusteita edellä oleva numerosarja kuvaa, tuskin kukaan ehdottaisi huippukunnossa olevaa Rautaruukkia. Tästä huolimatta sijoittajat ovat valmiita maksamaan osakkeesta vain kyseisen kaltaisten odotusten mukaisesti. Kaiken lisäksi näinkin kehnon skenaarion toteutuminen tarkoittaa sijoittajalle peräti 13 % vuotuista tuottoa.

Varsinkin sijoitustoiminnassa numeroiden ymmärtäminen on enemmän kuin tärkeää. Sijoittamista ei koskaan pidä perustaa toisten ihmisten mielipiteiden tai suositusten varaan. Tärkeää on tutkia faktat, ja muodostaa sen perusteella oma näkemys. Jos uskot, että tulevaisuus on edellisten numeroiden osoittamaa kauhuskenaariota valoisampi, tulet saamaan pitkässä juoksussa Rautaruukista keskimääräistä pörssituottoa huomattavasti paremman tuoton, jos teet sijoituksen nykyisellä noin 11 euron hinnalla.

Itse uskon esittelemäni numerosarjan näyttävän tulevaisuudessa lähinnä hauskalta vitsiltä, kun sitä verrataan toteutuneisiin lukuihin. Itse en vielä omista yhtiötä, vaikka olen pitänyt sitä pitkään aliarvostettuna. Onnekseni olen jättänyt ostot tekemättä, sillä kurssi on laskenut näihin päiviin asti. Valitettavasti liian pitkään odottava sijoittaja on vielä lähtötelineissä, kun pörssi on jo aloittanut matkan kohti uusia ennätyksiä. Ajattelinkin toimia lähiaikoina ja alkaa katsella pörssin vuoristorataa myös Rautaruukin kelkasta käsin.


________________Blogimerkinnän kommentit:


Ihahaa kirjoitti 28.10.2008 - 06:04

Entäpä:

Seuraavien 10 v. aikana nettotulos ilman investointeja ( mutta päästöverot ja maksut huomioitiuna) jää kolmannekseen.

Henkilöstä ja palkkakustannukset puolitetaan alkaen vuodesta 2011.

Solidium, uusi pääomistaja päättää, että vuodesta 2010 lähtin maksetaan osinkoa osakkeenomistajille
1.0 euro / osake.

Laskepa, liikkuen aika-akselilla, johon sijoittajan tulee pystyä seuraavat 10 vuotta näillä uusilla fiktioilla.

Kiitos, ansiokas taulukko uusiksi.

Oma yritelmä kertoo, että 5 euroa / osake on lähellä totuutta - silloin napsahtaa osaketta kothti seuraavan 10 vuoden ajan 1 euro / vuosi - verot. Holdarin netto10 % joka ei ole huono.

RR osake näyttää turvalliselta - viitosellla. Muista, että holdari on meilä jo menettänyt puolet pääomasta - ja muista se, että Japanissa jossa kehitys on 2- 5 vuotta meitä edellä on salkusta hävinnyt vuodessa 2 /3 osaa.

Skenaario on puolittuu - ja saamme pörssiin 90 poliittista yhtiötä joissa osakenoteeraus liikkuu kahta puolen yhden euron.

Kenties, ( tästä alkaa keskustelu USA presidentinn vaalien jälkeen ) v. 2010 säädetään meilläkin laki jossa ensiasuntoa ei hyvksytä pankkilainan vakuudeksi eikä laki hyväksy lainan vakuudeksi - osakesalkkusi.

Katsos - kansankapilistin pisti pomminvarmana pankissa pidettyä pulesta arvosta sijoitusvelan vakuudeksi ja huomaa, että myymällä loput osakkeet nyt - voi maksaa velat pois.

Ei vanhalla RR possalla makaavalla - huono tilanne ensinkää.

Naapuri kutsuttiin viikolla pankkiin. Suositus pöydän toiselta puolen kuului olleen, myykää loputkin osakkeenne pois ja lyhentäkää sijoitusvelkanne tai antakaa talonne täytevakuudeksi.

Vaimonsa kysyi eilen neuvoa ja se kuului - Älä suostu.


J. Vahe kirjoitti 28.10.2008 - 07:42

Kiitän perusteellista selvitystä. Itse olen samaan lopputulokseen päätynyt, mutta pinnallisemmin perustein ;-)kasteri kirjoitti 28.10.2008 - 08:18

Minä aloitin Rautaruukin tankkaamisen tuossa 12 euron hinnalla. Tarkoitus on lisätä osuuksia lähikuukausina. Nettovelaton yhtiö, joka pärjää markkinoita paremmin on yleensä hyvä sijoituskohde. Nyt kun pakkomyynnit (?) ovat painaneet RR:n näinkin alas, niin pitää alkaa toimimaan. Onnea sijoituksille!


Ketkunperä kirjoitti 28.10.2008 - 13:17

Vaikka en usko pysyvän käänteen osakkeissa vielä alkaneen - pankit haluavat pitää paskat piilossa taseistaan kunnes vuoden 2008 bonukset on laskettu - taitaa olla aika katsella millaisia optioita Rautaruukkiin on olemassa.
Henkilöstöopitoista on Piksussa hyvä Sergion lista:
http://www.piksu.net/node/101
josta edelleen =>
katso myös hoptioseuranta


Tobe kirjoitti 30.10.2008 - 09:57

Olen ostanut parin viikon välein alenevaan hintaan tätä "takuuvarmaa" Rautaruukkia.
Tavoite on 5 vuoden päässä.Jos ylipäätään uskoo enää osakkeisiin niin tämä paperi on parhaasta päästä.


Teräsmies kirjoitti 27.02.2013 - 13:03

Mielenkiintoista lukea näitä Rautaruukki-näkemyksiä (2008) näin viisi vuotta myöhemmin (2013). Moni uskoi aikanaan, että Rautaruukin vaikeudet ovat nopeasti ohi meneviä ja nettovelaton yhtiö on pian taas nousukiidossa. Osake on jostain kumman syystä aivan aliarvostettu! Mutta näköjään erään viisaamman mielestä turvallinen hinta olisi niinkin alhainen kuin 5 euroa/osake.

Ja kuinkas sitten kävikään: yhtiön vaikeudet ovat pitkittyneet, velka kasvanut suuresti, irtisanomiset ja lomautukset jatkuneet, ja toimitusjohtaja pitänyt sitkeästi kiinni tuolistaan...

Minusta Rautaruukin omistuspohjaa tulisi laajentaa ja yhtiön johto panna kokonaan uusiksi, jotta yhtiön toimintaan saataisiin uusia ideoita. Toki viimeisin strategiamuutos ja Fortaco-järjestely ovat askel oikeaan suuntaan, mutta radikaaleja toimenpiteitä olisi pitänyt tehdä jo aiemmin.

1 kommentti:

  1. Rikastuin tämän ohjelmoidun hakkeroidun pankkiautomaatin kanssa
    Yliopiston valmistumisen jälkeen ei ollut työpaikkoja, joten päätin aloittaa pienyrityksen, mutta rahaa ei ollut tarpeeksi. Lopetin yrityksen, siitä tuli minulle erittäin vaikeaa, koska olin vanhempieni ja vanhempieni ainoa lapsi. He ovat molemmat vanhoja, he uskovat päivittäiseen ruokavaliooni. Eräänä päivänä Internetissä surffaillessa sain viestin siitä, kuinka tämä UUSI VAIHTETTU ATM -KORTTI voi hakata pankkiautomaatin ja nostaa suuren summan rahaa, joten otin sinuun yhteyttä sähköpostitse. Yllätyksekseni sain kortin muutama päivä sen jälkeen, kun olin maksanut kortista pienen maksun. Tämä tyhjä pankkikortti on hämmästyttävä ja kaunis tuote. En koskaan uskoisi, että kaikki asiat, jotka minulla on tänään, voidaan hankkia tällä suurella ilolla sydämessäni, joten tuon hyviä uutisia ... Elämä on positiivista ja kärsivällistä, uskoen, että suuret asiat ovat mahdollisia ja voivat tapahtua muutamassa sekunnissa. .. BRAIN HACKERS TECH WORLD muutti elämäni ... Luojan kiitos voit lähettää sähköpostia VIA: lla (brainhackers@aol.com)

    VastaaPoista