maanantai 15. syyskuuta 2008

Onko nyt syytä oikeasti paniikkiin?

15.09.2008 - 22:00


Helsingin pörssissä osakkeiden hinnat ovat tippuneet keskimäärin nelisenkymmentä prosenttia viime vuoden heinäkuun kurssihuipusta. Vielä viime vuoden puolella laskettelu jäi vähäiseksi, mutta vuoden vaihteen jälkeen sijoittajat valtasi jo suoranainen paniikki. Tänään sitten lopulta selvisi minkä luokan pankkikriisiä USA:ssa parhaillaan eletään. Maan suurimmat ja kuuluisimmat pankit Lehman Brothers ja Merril Lynch ajoivat päin punaista. Taantumasta ja subprime-kriisistä huolimatta, kukaan ei varmasti olisi vielä muutama kuukausi sitten voinut uskoa näiden jättiläisten ajautuvan konkurssiin.

Onko nyt siis syytä oikeasti paniikkiin? Riippuu tietysti keneltä kysytään. Ne, joilla on akuutti käteispula ja tästä syystä tarve realisoida sijoituksensa, voivat olla syystäkin huolissaan. Tällaisessa markkinatilanteessa myymien nimittäin on yksi typerimmistä ideoista. Myyminen olisi pitänyt toteuttaa jo aika päiviä sitten. Ne, jotka sijoittavat pitkäjänteisesti etsien hyviä yrityksiä halpaan hintaan, voivat olla nykytilanteeseen enemmän kuin tyytyväisiä.

Mikään taantuma, lama, kriisi tai pörssiromahdus ei ole koskaan muuttanut miksikään sitä tosiasiaa, että liiketoiminnan harjoittaminen on keskimäärin kannattavaa puuhaa. Helsingin pörssikin on edelleen täynnä pääomalle hyvin tuottoa tekeviä kasvavia yrityksiä, joiden tase on vahva ja, joiden ydinosaaminen turvaa kilpailuedun pitkälle tulevaisuuteen. Tällaisia yrityksiä on mukavampi ostaa halvalla taantumassa, kuin kalliilla nousukauden huipulla.

Tämän päiväiset uutiset saivat useimmat sijoittajat entistä suuremman paniikin valtaan. Itse tunsin oloni helpottuneeksi, sillä sain varmuuden siitä, että nyt on tosi kyseessä. Nykyinen pankkikriisi on historiallisestikin katsottuna yksi kaikkien aikojen pahimpia ja seuraukset tulevat heijastumaan ympäri maailmaa vielä pitkään. Harmittelin vielä kesällä, että menetän pian loistavan ostotilaisuuden, sillä käteiskassani ei ole kovin suuri. Nyt olen hyvin luottavainen. Tämän luokan ongelmista ei toivuta hetkessä. Ilmapiiri markkinoilla on vielä pitkään huono, joten tasaisesti ostelemalla ehtii saamaan kasaan hyvälaatuisen salkun naurettavan halpaan hintaan.

Tällä hetkellä tarkemmassa seurannassani ovat seuraavat mielestäni hyvin huokealle hinnoitellut osakkeet, joita tulen ostelemaan tasaisesti tulevaisuudessa: Martela, Uponor, Rautaruukki, YIT, SanomaWSOY, Kesko, TeliaSonera, Metso, Fiskars ja Nokia.

Silmiinpistävää on monen rakennusalaan liittyvän yrityksen mukana olo. Hyvin eri toimialoille hajautettuun salkkuun ei tietenkään ole syytä ostaa niitä kaikkia. Rakennussektorin yritysten hinnat on kuitenkin dumpattu nyt niin alas, että tätä on syytä hyödyntää pitkää salkkua rakennettaessa. Nokiaa en ole oikeastaan koskaan aikaisemmin edes harkinnut, mutta viime aikainen kurssilasku on tehnyt siitäkin suorastaan himoittavan ostokohteen.

1 kommentti:

  1. Rikastuin tämän ohjelmoidun hakkeroidun pankkiautomaatin kanssa
    Yliopiston valmistumisen jälkeen ei ollut työpaikkoja, joten päätin aloittaa pienyrityksen, mutta rahaa ei ollut tarpeeksi. Lopetin yrityksen, siitä tuli minulle erittäin vaikeaa, koska olin vanhempieni ja vanhempieni ainoa lapsi. He ovat molemmat vanhoja, he uskovat päivittäiseen ruokavaliooni. Eräänä päivänä Internetissä surffaillessa sain viestin siitä, kuinka tämä UUSI VAIHTETTU ATM -KORTTI voi hakata pankkiautomaatin ja nostaa suuren summan rahaa, joten otin sinuun yhteyttä sähköpostitse. Yllätyksekseni sain kortin muutama päivä sen jälkeen, kun olin maksanut kortista pienen maksun. Tämä tyhjä pankkikortti on hämmästyttävä ja kaunis tuote. En koskaan uskoisi, että kaikki asiat, jotka minulla on tänään, voidaan hankkia tällä suurella ilolla sydämessäni, joten tuon hyviä uutisia ... Elämä on positiivista ja kärsivällistä, uskoen, että suuret asiat ovat mahdollisia ja voivat tapahtua muutamassa sekunnissa. .. BRAIN HACKERS TECH WORLD muutti elämäni ... Luojan kiitos voit lähettää sähköpostia VIA: lla (brainhackers@aol.com)

    VastaaPoista