tiistai 19. helmikuuta 2008

Cramon osakkeen osto-ohjelmastani

19.02.2008 - 22:03


Viime viikon torstaina 14.02.2008 käynnistin Cramon osakkeen osto-ohjelmani kurssilla 16,67 EUR. Kaikin puolin mallikkaassa kunnossa olevan yhtiön osaketta on painettu alaspäin taantumapelkojen saattelemana. Tiedostan hyvin sen, että lyhyellä aikavälillä osakkeesta ei voi odottaa järisyttävää tuottoa aliarvostuksesta huolimatta. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että markkinat eivät usko aliarvostuksen purkautumiseen ennen kuin talouden myrskyistä ollaan selvitty. Kaikki viittaa siihen, että elämme taantuman alkutaivalta. Tässä ei ole mitään ihmeellistä eikä pelottavaa. Taantumat kuuluvat talouden suhdannekiertoon. Voi hyvinkin kestää vuoden tai kaksi ennen kuin osakemarkkinat alkavat nähdä valoa tunnelin päässä. Mutta koska kukaan ei tiedä milloin käänne tapahtuu, on syytä aloittaa osakeostot heti kun aliarvostus osakkeissa on selvästi havaittavissa. Ostamalla tasaisesti pieniä eriä laskeviin kursseihin, saa keskimääräistä ostohintaa painettua jatkuvasti alaspäin. Kun käänne sitten tapahtuu ennemmin tai myöhemmin on salkku täynnä edullisesti hankittuja osakkeita. Sijoittaja, joka jää odottelemaan käännettä parempaan, myöhästyy auttamatta junasta. Tämä johtaa siihen, ettei taantuman mukanaan tuomaa alennusmyyntiä pystytä hyödyntämään.

Ei ole lainkaan poissuljettua, etteikö Cramon ja monen muun yhtiön tulosennusteita laskettaisi tulevien kuukausien aikana. Cramon johto on itsekin moneen kertaan todennut, että voimakas taloustaantuma heikentäisi tulevaisuuden näkymiä. Jos taantuma pitenee, Cramon osake tulee laskemaan pörssissä entisestään ja sitä saa ostettua vieläkin halvemmalla. En todellakaan moiti sijoittajia, jotka nyt myyvät Cramoa. Heidän tavoitteensa ja sijoitushorisonttinsa vain ovat täysin erilaiset kuin itselläni. Perusperiaatteiltaan Cramon liiketoiminta on selkeää ja ymmärrettävää. Yhtiö on tahkonnut vuodesta toiseen omistajilleen kassavirtaa, taantuman aikana hiukan vähemmän, nousukaudella taas keskimääräistä enemmän. Vuosituhannen vaihteen jälkeen kukaan ei ollut kiinnostunut Cramosta sijoituskohteena. Sen osaketta sai pilkkahintaan. Kun suhdanne kääntyi nousuun, Cramosta tuli yksi viime vuosien kirkkaimmista pörssitähdistä. Kun taantumasta alettiin pelotella ensimmäistä kertaa viime vuoden kesähelteiden aikoihin, aloitti Cramon osake oman syöksykierteensä. Yhtiössä itsessään ei ole tapahtunut mitään mikä viittaisi liiketoiminnan olevan kuralla. Ainoastaan markkinoiden negatiivinen sentimentti on vetänyt kurssin alamäkeen. Tämän takia hyvää yhtiötä saa nyt halvalla.

Uskon, mutta en todellakaan voi olla varma, että Cramoa saa tämän vuoden aikana vielä nykyistäkin halvemmalla. Se sopisi minulle mainiosti, ja siihen osto-ohjelmani perustuukin. Tulen ostamaan osaketta tasaisesti niin kauan kun aliarvostuksen mukainen tuottopotentiaali pysyy laskelmieni mukaan yli 15 prosentin. Jos uutta yhtiöön liittyvää informaatiota ei kantaudu markkinoille, osto-ohjelmani jatkuu kunnes osakkeen hinta on 18,50 EUR. Jos taas osakkeen todellinen arvo muuttuu uuden informaation myötä, asetan osto-ohjelmani päättävän rajahinnan uudelleen.

Benjamin Grahamin lanseeraama ns. ”margin of safety” on Cramon kohdalla tällä hetkellä niin suuri, että tuottopotentiaali ei katoa muutamaan negatiiviseen tulosvaroitukseen. Nämä on jo diskontattu osakkeen hintaan. Koko tuottopotentiaalin katoamiseen vaadittaisiin jo pitkäaikainen lama, mikä ei todellakaan ole näköpiirissä.

Pitkän tähtäyksen sijoittajana uskallan arvella, että tänä ja ensi vuonna eteemme avautuvat osakemarkkinat tulevat tarjoamaan poikkeuksellisen hyviä sijoitusmahdollisuuksia kärsivällisille sijoittajille. Yksi oppikirjaesimerkki erinomaisesta mahdollisuudesta löytyy pörssilistalta C -kirjaimen kohdalta.


________________Blogimerkinnän kommentit:


Pyro kirjoitti 20.02.2008 - 10:22

Juuh, itse olen seurannut Cramoa jo pitkään. Yhtiö menossa parempaan suuntaan koko ajan eikä hidastumista vielä ainakaan ole näkyvissä. Vielä kun Cramo satsaa modular spaceen niin syklisyys vähenee. Omat ostot on vasta tossa 14€ paikkeilla. Sittenkun lopullisesti rysähtää jenkeissa niin siihen se Cramo tippuu. Kiva lappu on kyllä, 50% alas ja 100% ylös. Niinhän se on nyt menny aika monta kertaa.


Harkis kirjoitti 03.03.2008 - 17:04

Hauskaa että muutkin ovat huomanneet. Cramo on erinomaisesti johdettu ja olen samaa mieltä nousumahdollisuuksista.

Tosin omistajaa saatetaan palkita jo suhdannenousua ennenkin, jos:
- onnistuminen Venäjän markkinoilla on odotuksiakin kovempaa (voi kyllä heiluakin tyylin N. Renkaat)
- velkaantumista saadaan pienennettyä kotimaisten kiinteistöjen myynnillä (odotettavissa pian)
- Cramo pääsisi alan konsolidointikehityksen ostokohteeksi (veikkaan että jokin taho ennemmin tai myöhemmin iskee silmänsä joko Ramiin tai Cramoon)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti