24.10.2009 - 15:00
Edellisessä blogimerkinnässäni kuvasin pitkän aikavälin tavoitteitani. Pyrin saamaan pitkällä aikavälillä 12 % absoluuttisen vuosituoton sijoittamalleni pääomalle. Minua ei huoleta lainkaan se, etten välttämättä lyhyillä aikajaksoilla pärjää markkinoille, sillä pyrin valitsemaan salkkuuni epämuodikkaita ja aliarvostettuja osakkeita, joissa on potentiaalia pidemmällä horisontilla. En siis pyri lyömään mitään tiettyä indeksiä kuukaudesta toiseen, kuten useimmat aktiiviset sijoittajat. Jos pärjään lyhyelläkin aikavälillä markkinoita paremmin, olen tyytyväinen, mutta se ei ole itsetarkoitus. Useimmat markkinoita vastaan aktiivisesti taistelevat sijoittajat itse asiassa häviävät vertailuindeksille ainakin kaupankäyntikustannusten verran. Pyrin pitämään kaupankäyntiaktiivisuuteni minimissä.
Merkittävä osa varallisuudestani on indeksoitu, joten tuotto tulee olemaan ainakin lähellä sijoittamieni markkinoiden keskiarvoa. Kehittyneillä markkinoilla (esim. USA ja Eurooppa) vuosituotot ovat olleet historiallisesti ja tulevat todennäköisesti olemaan jatkossakin noin 10-12 % luokkaa, mutta kehittyviltä markkinoilta (esim. Venäjä, Kiina, Intia, Brasilia) on odotettavissa tätäkin suurempaa tuottoa. Kehittyvien markkinoiden riskiä on omassa salkussani tällä hetkellä lähes 20 % verran ja pitkän aikavälin tavoitepainokin on noin 15 %, joten salkkuni pitäisi tuottaa paremmin kuin kehittyneet markkinat.
Aliarvostettuihin yksittäisiin osakkeisiin sijoittamalla pyrin maustamaan kokonaisuuden ydin-satelliitti -mallin mukaisesti. Myös yksittäisissä osakesijoituksissa pyrin olemaan arvosijoittajalle tyypilliseen tapaan kärsivällinen ja noudatan osta ja pidä -strategiaa, ellei yrityksilleni tapahdu mitään dramaattista. Näin toimimalla mahdollisuuteni tuottotavoitteen savuttamiseen paranevat entisestään.
Kaikesta edellisestä huolimatta, lähinnä huvin vuoksi, päätin verrata saavuttamiani tuottoja Helsingin pörssin yleistä kehitystä kuvaavan OMXHCAPPI -indeksin (painorajoitettu hintaindeksi) tuottoihin. Käyttämäni vertailuindeksi ei ole täysin relevantti, sillä osa sijoituksistani on muualla kuin Suomessa, mutta ei anneta tämän häiritä.
Taulukko 1. Omien sijoitusteni ja vertailuindeksin (OMXHCAPPI) kuukausituotot tammikuusta 2008 syyskuuhun 2009.
Tekemäni vertailun (tammikuusta 2008 syyskuuhun 2009) perusteella voitaisiin todeta, että osakevalintani ovat olleet näin lyhyelläkin aikavälillä hyviä ja riskinotto kehittyvillä markkinoilla (Venäjällä) on kannattanut. Olen voittanut Suomen osakemarkkinat 13 jaksona 21 jaksosta. Keskimäärin olen voittanut vertailuindeksin joka kuukausi yhdellä prosenttiyksiköllä. Pääsääntöisesti olen hävinnyt indeksille laskukuukausien aikana ja voittanut indeksin nousumarkkinoilla. Tämä tietysti selittyy sillä, että salkkuni beta-kerroin on yli yhden eli salkkuni riski on markkinariskiä suurempi.
Kokonaisuudessaan vuosi 2008 oli osakemarkkinoilla katastrofaalinen. Vertailuindeksi laski 50 %, omien sijoitusteni pärjätessä 3 prosenttiyksikköä paremmin. Kuluva vuosi on sitten ollut täysi vastakohta viime vuodelle. Vertailuindeksi on noussut tähän mennessä jo 30 % ja omat sijoitukseni ovat tuottaneet jopa 80 %.
Kuten todettu, näin lyhyitä periodeja sisältävällä tarkastelulla on lähinnä vain viihdearvoa, eikä se todellisuudessa kerro juuri mitään sijoitustaidoistani. Osakesijoitusten onnistumista ei kannata mitata kuukauden eikä vuodenkaan aikajänteelle, vaan vasta usean vuoden periodi kertoo onko sijoittaja oikeasti onnistunut toiminnassaan.
____________
Blogimerkinnän kommentit:
Laiska sijoittaja kirjoitti 24.10.2009 - 16:50
Hyvältä näyttää!
Voisit muuten esitellä sijoitussalkkusi sisältöä ja allokaatiota (tai tavoiteallokaatiota) vieläkin tarkemmin. Tämä kiinnostaa minua siksi että olen melko saman tapaisella strategialla liikenteessä, eli indeksointi + valikoidut osakeostot & liiallisen kaupankäynnin välttäminen.
Random Walker kirjoitti 25.10.2009 - 20:12
Laiskalle sijoittajalle:
En tosiaan ole vielä esitellyt tavoiteallokaatiotani, enkä avannut salkkuni sisältöä muutenkaan kovin tarkasti, mutta pitääpä korjata asia lähitulevaisuudessa. Olen seurannut blogiasi aktiivisesti ja täytyy sanoa, että hyvällä strategialla olemme molemmat liikkeellä.
R.W.
Tobe kirjoitti 28.10.2009 - 10:01
Hyvä juttu. Kiitos.Olen pohdiskellut tuota osto/myyntiliiketta ja päätynyt samaan.Laiskuus kannattaa vaikka hetkittäin panikki iskeekin.Silloin pitää juoda kahvit ja mennä lenkille.Jos vielä on pakko myydä niin menköön sitten.Persujuttuna pidän:"Tappiolla en myy mitään"Tyhmää eli ei mutta kun omalla pelaa niin säännöt saa tehdä itse.
SM kirjoitti 27.11.2009 - 19:06
"Kehittyneillä markkinoilla (esim. USA ja Eurooppa) vuosituotot ovat olleet historiallisesti ja tulevat todennäköisesti olemaan jatkossakin noin 10-12 % luokkaa, mutta kehittyviltä markkinoilta (esim. Venäjä, Kiina, Intia, Brasilia) on odotettavissa tätäkin suurempaa tuottoa."
Millä perusteella BRIC-maiden tuotto olisi suurempi kuin kehittyneillä markkinoilla? Useammankin tutkimuksen mukaan BKT:n kasvuprosentti korreloi negatiivisesti tuoton kanssa. Syynä on luultavasti se, että suuren BKT-kasvun markkinat ovat yliarvostettuja.
Jeremy Siegel, Stocks for the Long Run, s. 124:
Real GDP growth is negatively correlated with stock market returns. That is, higher economic growth in individual countries is associated with lower returns to equity investors.
Samaa on väittänyt myös Elroy Dimson, Paul Marsh ja Michael Staunton kirjassaan Triumph of the Optimists: 101 Years of Global Investment Returns.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti