maanantai 26. elokuuta 2024

Osakepoimintoja Helsingin pörssistä syksylle 2024

Suomi-sijoittajan sijoituselämä ei ole ollut parin viime vuoden aikana helppoa. Maailman (ja erityisesti Yhdysvaltojen) osakemarkkinoiden nousukiito ei ole tarttunut kotipörssiimme, jonka kehitys on ollut sanalla sanoen surkeaa.

Selityksiä onneksi löytyy: teollisuuteen painottuva toimialarakenne, tekoälybuumista hyötyvien yhtiöiden puuttuminen, indeksituottoja selittävien isoimpien yhtiöiden heikko suoriutuminen ja niin edelleen. Hyvätkään selitykset tuskin ovat tuoneet lohtua, jos maantieteellinen hajautus on jäänyt puolitiehen ja oma salkku on edelleen kaukana ”all time high” -lukemista.

Onneksi se mikä tulee alas, lähtee joskus myös ylös. Eri omaisuusluokkien tai maantieteellisten alueiden tuotoilla on nimittäin taipumus hakeutua kohti keskiarvoa. Mitä pidempään Helsingin pörssi matelee, sitä voimakkaammin se tulee todennäköisesti myös nousemaan, kun makroympäristö, yhtiöiden tulokset ja sijoittajasentimentti joskus paranevat. Yhtiöissä itsessään ei ole mielestäni tapahtunut mitään fundamentaalista muutosta, mikä johtaisi pysyvästi matalampaan arvostukseen kuin mihin historiallisesti olemme saaneet tottua.

Olenkin edelleen hyvin luottavainen myös suomalaisosakkeiden suhteen. Oman salkkuni osakepainosta (suorat osakkeet ja rahastot) noin 40 %, ja suorista osakesijoituksista valtaosa, on sijoitettuna suomalaisiin yhtiöihin. En ole luopunut niistä yhdestäkään vain siksi, että Helsingin pörssillä sattuu juuri nyt menemään vähän huonommin. Pikemminkin päinvastoin, nyt on mielestäni keskimääräistä parempi aika sijoittaa suomalaisosakkeisiin.

Lue lisää


____


Kommentit:


Samuel S. 29. joulukuuta 2024 klo 11.51

Moikka! Kiitos loistavasta blogista, olen vuosien varrella lukenut lähes kaikki kirjoitukset (ja kaikki kirjasi). Sijoitusfilosofiasi on varmaan eniten vaikuttanut minun tapaan sijoittaa.

Oletko kerennyt analysoida L&T:n jakautumissuunnitelmat - vaikuttaako ostoihisi? Itse aloitin osto-ohjelman 8,50 €:lla mutta olin kyllä kiinteistöpalveluiden myynnin toivossa.

Entä oletko koskaan harkinnut sijoittamista Ponsseen tai Talenomiin/mitä olet yhtiöistä mieltä? Ainakin Ponssella on arvostamasi erinomainen yrityskulttuuri yhtenä kilpailuetuna, ja arvostuskin on ollut houkutteleva vuosien varrella. Onko Talenom puolestaan liian pieni tai liian varhaisessa kv-kasvuvaiheessa omaan salkkuusi?

Kiitos näkemyksistä!

- Samuel


Random Walker:

Kiitos kiitoksista! Mukava kuulla, että kirjoituksillani on ollut vaikutusta.

Kiinteistöpalveluiden myynti (ja vieläpä hyvällä hinnalla) olisi L&T:lle eittämättä ihanteellisin vaihtoehto, mutta ellei tämä onnistu, jakautuminen on mielestäni ihan hyvä kakkosoptio. Olen sijoittanut yhtiöön nimenomaan kiertotaloustoimintojen (Ympäristö- ja Teollisuuspalvelut) takia, joten jakautumisen yhteydessä minulla on mahdollisuus päästä eroon vähemmän kiinnostavasta liiketoiminnasta.

Kuten tuossa Sijoitustiedon kolumnissani kirjoitin, aloitin itse ostot hieman sinua aikaisemmin eli 9 euron tasoilta. Ounastelin, että matalammallakin voidaan ehkä käydä, mutta alle 8 euron pohjia en olisi odottanut. Toisaalta ei ole ensimmäinen kerta, kun markkina pääsee yllättämään. Tällaiset kurssiliikkeet otamme netto-ostajina toki ilolla vastaan.

Olen useastikin harkinnut sijoittamista Ponsseen. Kuten toteat, pidän sen yrityskulttuurista erityisen paljon. Yhtiöllä on juuri nyt vaikeaa, mikä näkyy kurssissa. En usko, että parhaiden aikojen kannattavuuteen on enää paluuta (Venäjän liiketoiminnalla oli iso merkitys), mutta nykyistä selkeästi parempaan suorituskykyyn yhtiön pitäisi mielestäni taas jossain vaiheessa yltää. Ellei Konecranes (toinen syklinen konepaja) olisi salkussani tällä hetkellä jo niin isolla painolla, voisin periaatteessa ostaa Ponssea suunnilleen näillä hinnoilla. Jos kurssi laskisi vielä isommin, olisin todennäköisesti valmis tinkimään hajautussäännöistäni.

Talenomin suhteen olet ihan oikeassa. Yhtiö on vähän turhan pieni omaan makuuni, eikä sillä ole nähdäkseni mitään varsinaista kilpailuetua, jonka turvin menestyä kansainvälisesti kilpailijoita paremmin (oma ohjelmistokaan ei näytä antavan mitään etua). Voin toki sijoittaa pieniinkin yhtiöihin, jos niillä on hallitseva asema omassa pienessä nichessään. Suomessa Talenom on kieltämättä onnistunut erinomaisesti, mutta en ole riittävän vakuuttunut, että sama onnistuu muualla. Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, että juuri nyt yhtiöön kannattaisi sijoittaa, jos vähänkään luottaa yhtiön tavoitteiden toteutumiseen. Ennen kurssiromahdustahan kaikki hyvä oli jo hinnassa (silti sijoittajia riitti). Nyt juuri ketään ei tunnu kiinnostavan, mikä on hyvä merkki ainakin näin arvosijoittajan lasit päässä tarkasteltuna.

R.W.


1 kommentti:

  1. Moikka! Kiitos loistavasta blogista, olen vuosien varrella lukenut lähes kaikki kirjoitukset (ja kaikki kirjasi). Sijoitusfilosofiasi on varmaan eniten vaikuttanut minun tapaan sijoittaa.

    Oletko kerennyt analysoida L&T:n jakautumissuunnitelmat - vaikuttaako ostoihisi? Itse aloitin osto-ohjelman 8,50 €:lla mutta olin kyllä kiinteistöpalveluiden myynnin toivossa.

    Entä oletko koskaan harkinnut sijoittamista Ponsseen tai Talenomiin/mitä olet yhtiöistä mieltä? Ainakin Ponssella on arvostamasi erinomainen yrityskulttuuri yhtenä kilpailuetuna, ja arvostuskin on ollut houkutteleva vuosien varrella. Onko Talenom puolestaan liian pieni tai liian varhaisessa kv-kasvuvaiheessa omaan salkkuusi?

    Kiitos näkemyksistä!
    - Samuel

    VastaaPoista