maanantai 26. elokuuta 2024

Osakepoimintoja Helsingin pörssistä syksylle 2024

Suomi-sijoittajan sijoituselämä ei ole ollut parin viime vuoden aikana helppoa. Maailman (ja erityisesti Yhdysvaltojen) osakemarkkinoiden nousukiito ei ole tarttunut kotipörssiimme, jonka kehitys on ollut sanalla sanoen surkeaa.

Selityksiä onneksi löytyy: teollisuuteen painottuva toimialarakenne, tekoälybuumista hyötyvien yhtiöiden puuttuminen, indeksituottoja selittävien isoimpien yhtiöiden heikko suoriutuminen ja niin edelleen. Hyvätkään selitykset tuskin ovat tuoneet lohtua, jos maantieteellinen hajautus on jäänyt puolitiehen ja oma salkku on edelleen kaukana ”all time high” -lukemista.

Onneksi se mikä tulee alas, lähtee joskus myös ylös. Eri omaisuusluokkien tai maantieteellisten alueiden tuotoilla on nimittäin taipumus hakeutua kohti keskiarvoa. Mitä pidempään Helsingin pörssi matelee, sitä voimakkaammin se tulee todennäköisesti myös nousemaan, kun makroympäristö, yhtiöiden tulokset ja sijoittajasentimentti joskus paranevat. Yhtiöissä itsessään ei ole mielestäni tapahtunut mitään fundamentaalista muutosta, mikä johtaisi pysyvästi matalampaan arvostukseen kuin mihin historiallisesti olemme saaneet tottua.

Olenkin edelleen hyvin luottavainen myös suomalaisosakkeiden suhteen. Oman salkkuni osakepainosta (suorat osakkeet ja rahastot) noin 40 %, ja suorista osakesijoituksista valtaosa, on sijoitettuna suomalaisiin yhtiöihin. En ole luopunut niistä yhdestäkään vain siksi, että Helsingin pörssillä sattuu juuri nyt menemään vähän huonommin. Pikemminkin päinvastoin, nyt on mielestäni keskimääräistä parempi aika sijoittaa suomalaisosakkeisiin.

Lue lisää


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti