Sivut

perjantai 22. joulukuuta 2023

Onko Nesteestä vuoden 2024 voittajaosakkeeksi?

Osallistuin jo kahdeksatta kertaa Sijoitustiedon perinteeksi muodostuneeseen sijoituskisaan valitsemalla vuoden 2024 voittajaosakkeeksi Nesteen. Minun ja muiden kisailijoiden valinnat löydät kokonaisuudessaan Sijoitustiedon sivuilta. Alla omat perusteluni Nesteen valinnalle.

Lue myös edellisvuosien julkaisut ja jälkikommentit: 2023, 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017. 

____ 

Jatkan aiemmilta vuosilta tuttua linjaani ja valitsen yhtiön, jossa näen potentiaalia sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä ja jonka arvostus on painunut houkuttelevalle tasolle. Neste on lukeutunut vuosikausia myös oikean salkkuni tukipilareihin. Osakkeen korkean arvostuksen takia en kuitenkaan ole päässyt täydennysostoksille pitkään aikaan. Nyt kun kurssi on pudonnut puoleen tammikuun 2021 lähes 65 euron huipusta, ja on tätä kirjoittaessa enää noin 33 euroa, tilanne alkaa olla toinen. Vielä on matkaa koronakevään 2020 aikaisiin 20 euron pohjiin, mutta markkinatilannekin on nyt täysin toinen. Vertailukohtaa tuskin kannattaa hakea koronakeväältä.

Pidän Nestettä edelleen yhtenä Helsingin pörssin parhaista yhtiöistä. Kilpailun kiristymisestä on toki jo nähty viitteitä, enkä usko yhtiön marginaalien enää yltävän ihan huippuvuosien tasolle. Nesteen teknologinen etumatka ja vahva markkina-asema kuitenkin rajoittavat uusien tulokkaiden mahdollisuuksia.

Neste on papereissani klassinen esimerkki laatuyhtiöstä, jossa kasvupotentiaali yhdistyy vahvaan kannattavuuteen. Yhtiö on jo osoittanut kykynsä investoida jatkuvasti korkealla pääoman tuotolla. Uusiutuvien tuotteiden markkinakasvun ja uusien tuotesovellusten myötä kapasiteettia tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessa huomattavasti nykyistä enemmän. Investointimahdollisuuksia luulisi riittävän.

On tietysti vaikea arvioida, kuinka suuri osa kurssilaskusta selittyy suhdanteella ja mikä on aidosti toimintaympäristön pysyvämmistä muutoksista johtuvaa. Mille tasolle marginaalit ja pääoman tuotot tulevaisuudessa asettuvat? Kompensoiko markkinan kasvu markkinaosuustappioita? Myös poliittiset riskit leijuvat ympäristöteemaan vahvasti sidoksissa olevan liiketoiminnan yllä. Ilmassa on paljon epävarmuutta ja siksi olen yrittänyt pyöritellä myös heikompia tulevaisuuden skenaarioita. 

Perusskenaariossa odotan Nesteen yltävän keskimäärin 20 prosentin oman pääoman tuottoon (ROE). Parhaimmillaanhan ROE on pyörinyt 30 prosentin kieppeillä ja viime vuosina keskimäärin noin 25 prosentissa, joten tässä suhteessa perusskenaarioni on varsin maltillinen. Q3:n lopun 10,53 euron osakekohtaista omaa pääomaa käyttämällä normaaliksi osakekohtaiseksi tulokseksi saadaan 2,11 euroa (20 % x 10,53). Heikkoa suhdannetta heijastelevat analyytikkoennusteet ovat tälle ja ensi vuodelle suunnilleen samalla tasolla, joten tässäkin mielessä oletukseni on mieluummin varovainen kuin yltiöoptimistinen.

Nykyisellä 33 euron kurssilla ja normaalituloksella laskettu P/E-luku on siten alle 16. Se ei ole kovin paljon. Jos oletamme Nesteen tuloksen kasvavan hieman yleistä taloutta (BKT) nopeammin, esimerkiksi 6 prosenttia vuodessa, ja tuottovaatimuksemme on markkinan keskimääräinen 9 prosenttia, P/E-luvun tulisi olla noin 23. Vaikka ROE jäisi jatkossa 18 prosenttiin ja tuloskasvu 5 prosenttiin (BKT-kasvu), P/E-luvun tulisi olla noin 18.

Markkinoiden hinnoittelema P/E 16 heijastelee hyvin pessimististä skenaariota, jossa Nesteen ROE jää pysyvästi noin 14 prosenttiin, eikä tulos kasva kuin BKT:n tahdissa. Vuoden säteellä Nesteen kurssikehitys voi luonnollisesti olla melkein mitä tahansa, mutta pidemmällä aikavälillä on hyvin vaikea nähdä, miten näin laadukkaan yhtiön arvostus voisi jäädä pörssin keskiarvon tasolle.

R.W.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti