Sivut

torstai 1. syyskuuta 2016

Sijoittaminen matalien korkojen ympäristössä – onko osakkeissa keskuspankkien puhaltama kupla?

Kauppalehden Markkinaraadissa spekuloitiin hiljattain USA:n keskuspankin, FED:in, koronnostoilla. Veritas Eläkevakuutuksen sijoitusjohtaja Niina Bergring ”löi vetoa” korkojen nousun puolesta uskoen samalla, ettei osakemarkkina ole varautunut tähän riittävän hyvin. Hänen mukaansa koronnosto tulee siis ainakin hetkellisesti säikäyttämään sijoittajat eikä kurssien heilunnalta voida välttyä. Keskustelussa myös mukana ollut Taalerin salkunhoitaja Mika Heikkilä ei lähtenyt mukaan arvausleikkiin, vaan painotti sijoitussuunnitelmassa pysymistä, sijoitusten ajallista hajauttamista ja jemmasta löytyvän käteisen tärkeyttä. Vaikka keskustelu oli lyhyt, se osoitti jälleen kerran hienosti spekulantin ja sijoittajan eron.  Menestynyt sijoittaja ja salkunhoitaja Heikkilä halusi selvästi keskittyä kommenteissaan olennaiseen ja antoi Bergringin hoitaa kansan viihdyttäjän tehtävää. Heikkilä on aina ymmärtänyt mistä sijoittamisessa on kyse. Bergringin historiaa en tunne, mutta keskittyminen keskuspankin korkomuutoksiin sijoittamisesta keskusteltaessa, kertoo kaiken olennaisen. Todellisuudessa keskuspankkien tulevien liikkeiden arvuuttelu on sijoittajalle täysin turhaa. Ensiksi, ja itsestään selvästi, muutosten suunnan ennustaminen on mahdotonta. Toiseksi, mitä sitten, jos arvaat keskuspankin ohjauskoron noston tai laskun oikein. Ohjauskoron muutosten vaikutus osakemarkkinoihin, varsinkin jos puhutaan osakkeiden todellisista arvoista, on todellisuudessa hyvin pieni. Mennessään mukaan tähän leikkiin Bergringin ja muiden spekulanttien tulisi osata arvata myös kuinka voimakkaasti ohjauskoron muutos kunakin hetkenä vaikuttaa, eikä pelkästään korkotasoon vaan myös muihin osakkeiden arvoajureihin. Yhden markkinoihin vaikuttavan komponentin suunnan ja vaikutuksen voimakkuuden oikein arvaamalla ei pääse kovin pitkälle.


Lue lisää

2 kommenttia:

  1. Hei Random Walker. Kiitos näkemyksestäsi. Haluaisin kuitenkin täsmentää, että televisiossa tarkoitus oli keskustella reaalitaloudesta ja vähän kertoa minkälaista markkinaa odotamme tulevaksi syksyllä. Se on eri asia kuin miten eläkevaroja sijoitamme. Toivoisin, että ehtisit matkallasi tutustumaan Suomen Eläkejärjestelmän vakavaraisuussännöksiin. Sieltä kautta, ja vain sieltä kautta, voi oppia ymmärtämään, miten eläkevaroja parhaalla tavalla tulee hoitaa järjestelmän kestävyyden turvaamiseksi. Olen samaa mieltä kanssasi: Moni valitettavasti sekoittaa sijoittamisen ja spekuloinnin. Minä olen täysverinen sijoittaja eläkeyhtiön sijoitusjohtajana. Kunnioittavasti, Niina Bergring

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista ja asian täsmentämisestä, Niina! Arvostan suoraa palautetta.

    En tietenkään tunne eläkejärjestelmän juridisia yksityiskohtia, mutta olen kyllä vuosien varrella pääpiirteissään tutustunut eläkeyhtiöiden sijoitustapaan. Olen myös kirjoituksissani useasti sivunnut tätä aihetta ja esittänyt eläkejärjestelmää kohtaan perusteltua kritiikkiä ja parannusehdotuksia. Toivottavasti sinulla on aikaa tutustua mm. tähän kirjoitukseen:

    http://randomwalkerblogi.blogspot.fi/2013/04/sijoitusmaailman-suurin-huijaus.html

    Parempaa sijoitusmenestystä Veritakselle ja muille eläkeyhtiöille toivottaen,

    R.W.

    VastaaPoista