Sivut

perjantai 5. elokuuta 2011

Pakkanen paukkuu pörssissä

05.08.2011 - 16:05


Niin ihmeelliseltä kuin se monista saattaa kuulostaakin, olen seurannut viime päivät tyytyväisenä osakemarkkinoilla ja erityisesti Helsingin pörssissä vallitsevaa tilannetta. Euroopan valtioiden velkaongelmien kärjistyminen, USA:n tilanteesta puhumattakaan, yhdistettynä suomalaisten yhtiöiden heikkoihin Q2-raportteihin ovat johtaneet osakekurssien syöksyyn kotimaisessa pörssissämme. Heikko makrodata ja talousympäristön epävarmuus ovat nostaneet riskipreemioita ja tätä kautta osakekurssit ovat tietysti laskeneet ympäri maailmaa, mutta erityisesti kansainvälisten suursijoittajien reuna-alueena tunnettu Suomi on saanut kokea sijoittajien pessimismin monia muita maita pahemmin.

Monet, etenkin media, puhuvat uudesta kriisistä ja suoranaisesta paniikista, mutta loppujen lopuksi kyse on yliarvostuksen purkautumisesta sekä yleistä taloustilannetta heijastelevan riskin (markkinoiden riskipreemio) hinnoittelemisesta osakekursseihin. Olen maininnut useasti esimerkiksi konepajojen poskettoman kovat hinnat. Tällainen pörssilasku normalisoi näidenkin yhtiöiden hinnoittelun, ja mikä parasta, niin nousuissa kuin laskuissa sijoittajilla menee tyypillisesti aina vähän ”överiksi”, jolloin pääsemme taas kerran nauttimaan alennusmyynneistä.
Vielä muutama viikko takaperin Helsingin pörssissä ei kalliiden hintojen takia juurikaan ollut ostettavaa, hetkellisessä ”kriisissä” olevia yhtiöitä lukuun ottamatta. Laskumarkkina normalisoi kalliiden laatuyhtiöiden hinnat (esim. Vacon, Nokian Renkaat) ja painaa kannattavuusongelmien kanssa painivien yhtiöiden osakkeet pohjamutiin (esim. Oriola-KD). Jälkimmäiseen ryhmään kuuluvien osakkeiden joukosta kärsivällinen sijoittaja voi laskumarkkinoiden aikana löytää todellisia helmiä. Mikäli yrityksen ongelmat ovat vain väliaikaisia (kuten uskon esim. Oriola-KD:n tapauksessa) ja yhtiö muuten on laadukas, pääsee sijoittaja jossain vaiheessa nauttimaan sekä kannattavuuspotentiaalin (piilevä arvo mikä ei näy yhtiön väliaikaisesti heikon kannattavuuden takia) että laskumarkkinan aiheuttaman hinnoitteluvääristymän purkautumisesta.

Oriola-KD on hyvä esimerkki yhtiöstä, jota kannattaa tarkkailla tällaisessa tilanteessa. Yhtiö on ollut omassa seurannassani pitkään, mutta olen pitänyt hintaa kovan puoleisena. Oriolan toimiala (lääkkeiden tukku- ja vähittäiskauppa) on hyvin defensiivinen, joten yhtiö pärjää normaalisti myös taantumassa. Tästä huolimatta laskusuhdanteet painavat osakkeen hintaa koko pörssin suunnatessa alaspäin. Tällä hetkellä osaketta tietysti painavat myös tulosvaroitukset ja sitä kautta heikentyneet tulosodotukset. Ihmeellistä on se, että Oriolan kurssi on alkanut laskea toden teolla vasta tämän vuoden puolella, vaikka tulosvaroitukset tuskin ovat tulleet markkinoille kovin suurena yllätyksenä. Yhtiön liiketoiminnan rakennemuutoshan on ollut tiedossa jo pitkään. Oriolan tarkoitushan on rakentaa integroitu tukku- ja vähittäisketju, sillä lääkkeiden vähittäiskauppaa ollaan vapauttamassa hiljalleen kaikilla yhtiön päämarkkina-alueilla. Ruotsissa apteekkimonopoli on jo vapautunut ja sama tulee tapahtumaan myös Suomessa jossakin vaiheessa. Tällainen rakennemuutos vaatii aina suuria panostuksia apteekkiverkostoon ja erilaisia järjestelyjä tukkupuolella. Ei ole mikään yllätys, että yhtiön tulos on tällä hetkellä mitä on (vrt. Tamro Norjassa). Ja se tulee heikkenemään vielä tästäkin. Varsinkin jos yleinen talousympäristö säilyy pitkään epävarmana. Nousumarkkinan taas koittaessa ja rakennemuutoksen läpikäytyään Oriola on melko varmasti yksi Helsingin pörssin mielenkiintoisimpia yrityksiä (tulen jossakin vaiheessa julkaisemaan laajan analyysin yhtiöstä, joten en tässä perustele näkemyksiäni tarkemmin).

Äkillisen laskumarkkinan aikana sijoittajan ei missään nimessä pidä mennä paniikkiin. Mitä sijoittajan sitten kannattaa tehdä? Tai pikemminkin mitä sijoittajan olisi kannattanut tehdä? Nousumarkkinan huipulla ostaminen on typerää, kuten kaikki tietävät. Valitettavasti moni kuitenkin ostaa pää märkänä juuri tuolloin. Huolellisesti kotiläksynsä tehnyt sijoittaja kuitenkin huomaa melko helposti yksittäisten osakkeiden kohdalla osakkeen hinnoittelun ja yhtiön tulevaisuuden odotusten välisen epätasapainon. Älä siis missään nimessä osta hyvääkään yhtiötä siinä vaiheessa, kun hinta leijailee pilvissä ja tuotto-odotukset sitä kautta korkotuottojen tasolla. Säästä mieluummin käteistä (lue: lyhyen koron rahasto) ja odota kun markkina romahtaa. Silloin näitä edelleen yhtä hyviä laatuyhtiöitä (joita olet aina halunnut) saa hinnalla, mikä takaa tulevaisuudessa kelpo tuoton. Jos olet kiivaimman nousukauden aikana osannut kartuttaa käteiskassaasi ja laatinut ”toivelistan” tavoitehintoineen, nämä ovat tällä hetkellä juuri sinun markkinasi! Odotat vain kaikessa rauhassa kun ”suosikkiyhtiösi” hinta putoaa tavoitetasollesi (minkä olet määrittänyt oman tuottovaatimuksesi mukaan) ja isket kiinni. Ellet ole vielä laatinut tällaista listaa, tee se nyt!
Tuottoisa sijoittaminen ei ole tämän vaikeampaa.


__________



Blogimerkinnän kommentit:


Laiska Sijoittaja kirjoitti 05.08.2011 - 16:26

Jep, aivan mahtavat ostoskelit Suomen markkinoilla. Itse ostin tänään Keskoa ja Stockmannia - molempia mielestäni varsin hyvään hintaan.


pekkis kirjoitti 06.08.2011 - 11:13

Näkemystä markkinakehityksestä? Tuleeko lama ja lasku jatkuu useamman vuoden vai palaako kurssit nousu-uralle loppuvuodesta? Tosiaan halpoja osakkeita alkaa olla joka puolella mutta halpeneeko ne edelleen, siinäpä pulma. Mitä mieltä olet metsäyhtiöiden arvostuksesta?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti