Sivut

maanantai 29. kesäkuuta 2009

Rikkaaksi hitaasti mutta varmasti

29.06.2009 - 14:57
























Tutustuin hiljattain henkilökohtaiseen varallisuudenhoitoon keskittyvään Get Rich Slowly –blogiin, joka on ehdottomasti yksi parhaista kyseiseen aihepiiriin fokusoituneista sivustoista. Blogin kirjoittaja on laatinut loistavan listan yksinkertaisia ohjeita, joita noudattamalla vaurastuu hitaasti, mutta varmasti. Blogaajan filosofia on hyvin lähellä omaani, joten siihen on helppo yhtyä. Tässä Get Rich Slowly –filosofian pääkohdat omin sanoin ja omakohtaisin kokemuksin höystettynä:

1) Raha-asioissa on enemmänkin kyse psykologiasta (mielen hallinnasta) kuin matematiikasta (numeroiden hallinnasta). Kun me kulutamme rahaa yli varojemme, ei kyse ole siitä ettemmekö osaisi laskea. Kyse on pahasta tavasta, joka ei katoa laskukonetta käyttämällä. Oman mielen hallinta on välttämätön edellytys vaurastumiselle.

2) Tavoitteet ovat tärkeitä. Ilman taloudellisia tavoitteita sinulla ei ole suuntaa, jota kohti kulkea. Näin ollen on helppo poiketa reitiltä ja uskotella itselleen, että asiat korjaantuvat myöhemmin. Jos taas tiedät, että olet säästämässä uuden asunnon ostoa tai vaikkapa lasten opiskelua varten, päämääräsi pitää sinut oikealla tiellä.

3) Kuluta vähemmän kuin ansaitset. Kirjaa ylös joka sentti, jonka kulutat, ja vältä velkaa. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta valitettavasti varallisuuden kartuttamisessa perussääntö kuuluu: Jotta pääset ulos veloistasi ja kykenet rakentamaan varallisuutta, sinun täytyy kuluttaa vähemmän kuin ansaitset. Tästä tosiasiasta ei pääse yli eikä ympäri.

4) Maksa itsellesi ensimmäiseksi. Ennen kuin maksat laskusi tai edes hankit pienimmätkin välttämättömyyshyödykkeet, laita sivuun pieni osuus tuloistasi. Vaikka et kykenisi säästämään kuin 1 % tuloistasi, tee se! Kasvata osuutta sitä mukaa, kun se on mahdollista. Hyvänä tavoitteena on 20 % säästämisaste. Itse säästän kuukausittain vähintään 30 % nettotuloistani.

5) Pienillä summilla on merkitystä. Älä ole masentunut, vaikka et kykenisi säästämään kuin 25 euroa kuukaudessa. Lähes jokaisella suomalaisella on mahdollisuus säästää, jos vain itse haluaa. Itse olen säästänyt ja sijoittanut säännöllisesti opiskeluajoista lähtien. Tuolloin tosin kykenin laittamaan sivuun vain 100 euroa kuukaudessa. Kyse on vain siitä, että aluksi on tyydyttävä säästämään vähemmän. Ajan kanssa ja tuottavasti sijoitettuna nämä pienetkin summat kasvavat uskomattomiin mittoihin.

6) Suurilla summilla on myös merkitystä. Jokapäiväisillä pienillä päätöksillä voi säästää pitkässä juoksussa paljonkin, mutta tärkeintä on tietysti toimia fiksusti suurten hankintojen kohdalla. Jättämällä yksi iso lomamatka vuosittain tekemättä, hankkimalla uuden auton sijasta hieman käytetty tai tinkimällä vähän asunnosta, voi vuosittain säästää tuhansia euroja.

7) Tee niitä asioita, mitkä toimivat juuri sinun kohdallasi. Jokainen henkilö on erilainen. Se mikä toimii jollakin toisella, ei välttämättä toimi sinulla. Älä usko ketään, joka yrittää kaupata menestyvää sijoitusstrategiaansa sinulle sellaisenaan. Koska kaikki meistä ovat erilaisia, jokaisella tulee olla myös erilainen omista lähtökohdista mietitty säästämis- ja sijoitussuunnitelma.

8) Hitaasti ja tasaisesti etenemällä voittaa pelin. Menestyneimmät ihmiset ovat yleensä niitä, jotka työskentelevät pitkään ja kovaa jonkin rakastamansa asian parissa. Ihmiset, jotka todella pitävät työstään, ovat yleensä myös alansa parhaimmistoa, ja parhaimmistolle maksetaan aina hyvin, teitpä sitten mitä tahansa. Kunhan tässä vaiheessa peliä käyttää pelinappulansa oikein, huomaa ennemmin tai myöhemmin, ettei ole enää riippuvainen vain taidoistaan, vaan voi oikeasti valita mitä tekee. Kiirehtiä ei kuitenkaan kannata. Toisilla voi kestää pitkäänkin ennen kuin pääsee näyttämään todelliset kykynsä. Kärsivällisyys yleensä palkitaan. Itsekään en ole poikkeus. Vaikka teen tällä hetkellä suurelta osin työtä, josta todella pidän ja josta saan elintasovaatimukseni selvästi ylittävän kompensaation, ei palkkatyö varmasti koskaan voi olla täysin itseä tyydyttävää. Uskon kuitenkin vahvasti, että jonain päivänä saan vielä valita mitä teen.

9) Täydellinen on hyvän vihollinen. Monet ihmiset eivät halua huolehtia omasta taloudestaan, sillä he eivät tiedä mitä ensimmäiseksi olisi paras tehdä. Älä ole huolissasi siitä teetkö tarkalleen oikein. Riittää, kun teet asioita oikeaan suuntaan. Optimoinnin voi tehdä myöhemminkin. Itse kärsin aikoinaan taudista nimeltä ”analyysihalvaus”. Kääntelin ja vääntelin numeroita excelissä loputtomasti, jotta olisin saanut selville parhaan mahdollisen sijoituskohteen. Lopulta tämä johti siihen, että sain aikaiseksi analyysin toisensa perään, mutten päässyt koskaan itse asiaan eli tekemään sijoituksia. Numeroiden pyörittely on tärkeää, ja se ohjaa sijoittajaa oikeaan suuntaan, mutta hyvin hajautettu osakesalkku kannattaa valita mieluummin vaikka tikkaa heittämällä, kuin jättäytyä kokonaan pois markkinoilta. Kukaan ei osaa sijoittaa aina parhaaseen kohteeseen ja parhaaseen aikaan. Itse olen nykyisin tyytynyt tekemään hyviä sijoituksia, täydellisyyteen kykenee vain valehtelija.

10) Epäonnistuminen on ok. On vain hyväksi tehdä silloin tällöin virheitä. Jopa miljardööri Warren Buffett on epäonnistunut sijoituksissaan ja hän myös kertoo virheistään avoimesti. Opi virheistä, älä anna niiden masentaa sinua. On parempi yrittää ja epäonnistua, kuin jättää kokonaan yrittämättä.

11) On paljon tärkeämpää olla onnellinen kuin rikas. Älä tee rahasta itsellesi pakkomiellettä. Raha tuo elämääsi ainoastaan enemmän vaihtoehtoja, mutta onnellisuus tekee elämästä elämisen arvoisen. Jos olemme onnellisia ja kykenemme kontrolloimaan elämäämme, rahaakin on helpompi hallita ja se tulee automaattisesti luoksemme.

12) Tee se nyt. On helppo laittaa asioita sivuun. Mutta mitä nopeammin alat kulkea tavoitteitasi kohti, sitä helpommin saavutat ne. Muista 14 kertaisen olympiavoittajan Michael Phelpsin sanat: ”Mikään ei ole mahdotonta, minkä pystyy kuvittelemaan.”



___________



Blogimerkinnän kommentit:


Tobe kirjoitti 29.06.2009 - 15:51

Voisin sanoa jokaiseen esittämääsi kohtaan ;"Totta, totta, totta" joka ikinen lause....mutta lopulta huomaan, ettei listasi olekaan ohjeistus rikastumiseen, vaan onnelliseen elämään.Rikastumiseen on nimittäin vain yksi ohje ja se kuuluu:"Kun kulutat aikasi sen miettimiseen, miten saat lisää rahaa, etkä siihen miten saat nykyiset varasi riittämään, saat varmasti paremman lopputuloksen!"






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti