Sivut

maanantai 27. lokakuuta 2008

Rautaruukin hinta pörssissä heijastelee kauhuskenaarion toteutumista


27.10.2008 - 23:00


Olen viime päivien aikana jatkanut laskuharjoituksia Rautaruukki-casen kanssa ja huomannut tulevani koko ajan vakuuttuneemmaksi siitä, että Rautaruukin osakkeen tämän hetken polkuhintaa ei voi perustella oikein millään järkevällä tavalla. Kaikki yritysten pörssikurssit toki ovat perusteltavissa, mutta kysymys kuuluukin, onko perustelu järkevä. Seuraavassa esitän yhdenlaisen skenaarion, jolla osakkeen tämän hetken hintaa voidaan pitää täysin oikeana. Jokainen lukija voi tämän perusteella itsekseen miettiä kuinka järkevältä perustelu vaikuttaa.

Ennen numeroiden kimppuun syöksymistä, kuvaan lyhyesti yrityksen arvonmäärityksen perusteita. Kaikkien yritysten tärkeimpänä tavoitteena on omistajien varallisuuden maksimointi. Tässä onnistuminen edellyttää yritykseltä kykyä tehdä osakkeenomistajien sijoittamalle pääomalle heidän tuottovaatimuksensa ylittävää tuottoa. Tästä tuotosta käytetään yleensä nimitystä taloudellinen lisäarvo. Mitä enemmän taloudellista lisäarvoa yritys kykenee tulevaisuudessa omistajilleen tuottamaan, sitä suurempi on luonnollisesti yrityksen tämän hetken arvo. Täsmällisesti sanottuna yrityksen nettoarvo on yhtä suuri kuin sen tulevaisuudessa omistajille tuottaman taloudellisen lisäarvon nykyarvo lisättynä yrityksen oman pääoman kirjanpidollisella arvolla.

Sitten takaisin Rautaruukki -caseen. Kun oletetaan Rautaruukin tämän hetken hinnan pörssissä (10,8 euroa) vastaavan yrityksen todellista arvoa, voidaan määrittää millaista taloudellista lisäarvoa (economic value added, EVA) ja millaista osakekohtaista tulosta (EPS) 13 % vuotuisen tuoton vaativa sijoittaja odottaa Rautaruukin tuottavan tulevaisuudessa. Seuraava taulukko kuvaa yhtä skenaariota, mikä tämän hetken pörssihinnoittelun perusteella pitäisi olla Rautaruukin kohtalona tulevaisuudessa. Oman pääoman kirjanpidolliset arvot perustuvat oletukseen, jonka mukaan Rautaruukki investoi aina puolet tuloksestaan. Skenaario on rakennettu 10 vuodelle, jonka jälkeinen päätearvo perustuu oletukseen 5 % kasvusta.



Osakekohtaisen tuloksen tarkastelu auttaa ymmärtämään mistä on kysymys. Rautaruukki on tuottanut viimeiset kolme vuotta vuosittain yli 3 euron tuloksen per osake. Tällaisiin saavutuksiin ei todennäköisesti lähitulevaisuudessa enää päästä, mutta onko syytä odottaa, että yhtiö ei tee lainkaan voittoa ennen vuotta 2011 (esimerkiksi jääminen nollatulokseen tänä vuonna vaatisi epäluonnollisen suuria tappioita viimeisellä kvartaalilla). Tuloksettomien vuosien jälkeen talouden taas elpyessä sijoittajat voivat uskoa Rautaruukin alkavan taas tuottaa tulosta. Tuloksen kuitenkin uskotaan jäävän pitkäksi aikaa alle viime vuosien tason. Skenaariossani vuoden 2011 EPS on vaatimattomat 2,14 euroa, jonka jälkeen sen kasvu on 5 % vuosittain ikuisuuteen asti. Rautaruukki siis tulee tarjoamaan näillä hinnoilla ostettuna mehevää tuottoa, vaikka yhtiön kasvu olisi nollavuosien jälkeen vain kansantalouden keskimääräisen kasvun tasolla (reaalinen bkt + inflaatio). Tällä kasvuvauhdilla tulos ei saavuta lähellekään huippuvuosien lukemia edes vuoteen 2017 mennessä. Onko tämä realistinen skenaario?

Jos sijoittajilta kysyttäisiin minkä yhtiön tulevia tulosennusteita edellä oleva numerosarja kuvaa, tuskin kukaan ehdottaisi huippukunnossa olevaa Rautaruukkia. Tästä huolimatta sijoittajat ovat valmiita maksamaan osakkeesta vain kyseisen kaltaisten odotusten mukaisesti. Kaiken lisäksi näinkin kehnon skenaarion toteutuminen tarkoittaa sijoittajalle peräti 13 % vuotuista tuottoa.

Varsinkin sijoitustoiminnassa numeroiden ymmärtäminen on enemmän kuin tärkeää. Sijoittamista ei koskaan pidä perustaa toisten ihmisten mielipiteiden tai suositusten varaan. Tärkeää on tutkia faktat, ja muodostaa sen perusteella oma näkemys. Jos uskot, että tulevaisuus on edellisten numeroiden osoittamaa kauhuskenaariota valoisampi, tulet saamaan pitkässä juoksussa Rautaruukista keskimääräistä pörssituottoa huomattavasti paremman tuoton, jos teet sijoituksen nykyisellä noin 11 euron hinnalla.

Itse uskon esittelemäni numerosarjan näyttävän tulevaisuudessa lähinnä hauskalta vitsiltä, kun sitä verrataan toteutuneisiin lukuihin. Itse en vielä omista yhtiötä, vaikka olen pitänyt sitä pitkään aliarvostettuna. Onnekseni olen jättänyt ostot tekemättä, sillä kurssi on laskenut näihin päiviin asti. Valitettavasti liian pitkään odottava sijoittaja on vielä lähtötelineissä, kun pörssi on jo aloittanut matkan kohti uusia ennätyksiä. Ajattelinkin toimia lähiaikoina ja alkaa katsella pörssin vuoristorataa myös Rautaruukin kelkasta käsin.


________________



Blogimerkinnän kommentit:


Ihahaa kirjoitti 28.10.2008 - 06:04

Entäpä:

Seuraavien 10 v. aikana nettotulos ilman investointeja ( mutta päästöverot ja maksut huomioitiuna) jää kolmannekseen.

Henkilöstä ja palkkakustannukset puolitetaan alkaen vuodesta 2011.

Solidium, uusi pääomistaja päättää, että vuodesta 2010 lähtin maksetaan osinkoa osakkeenomistajille
1.0 euro / osake.

Laskepa, liikkuen aika-akselilla, johon sijoittajan tulee pystyä seuraavat 10 vuotta näillä uusilla fiktioilla.

Kiitos, ansiokas taulukko uusiksi.

Oma yritelmä kertoo, että 5 euroa / osake on lähellä totuutta - silloin napsahtaa osaketta kothti seuraavan 10 vuoden ajan 1 euro / vuosi - verot. Holdarin netto10 % joka ei ole huono.

RR osake näyttää turvalliselta - viitosellla. Muista, että holdari on meilä jo menettänyt puolet pääomasta - ja muista se, että Japanissa jossa kehitys on 2- 5 vuotta meitä edellä on salkusta hävinnyt vuodessa 2 /3 osaa.

Skenaario on puolittuu - ja saamme pörssiin 90 poliittista yhtiötä joissa osakenoteeraus liikkuu kahta puolen yhden euron.

Kenties, ( tästä alkaa keskustelu USA presidentinn vaalien jälkeen ) v. 2010 säädetään meilläkin laki jossa ensiasuntoa ei hyvksytä pankkilainan vakuudeksi eikä laki hyväksy lainan vakuudeksi - osakesalkkusi.

Katsos - kansankapilistin pisti pomminvarmana pankissa pidettyä pulesta arvosta sijoitusvelan vakuudeksi ja huomaa, että myymällä loput osakkeet nyt - voi maksaa velat pois.

Ei vanhalla RR possalla makaavalla - huono tilanne ensinkää.

Naapuri kutsuttiin viikolla pankkiin. Suositus pöydän toiselta puolen kuului olleen, myykää loputkin osakkeenne pois ja lyhentäkää sijoitusvelkanne tai antakaa talonne täytevakuudeksi.

Vaimonsa kysyi eilen neuvoa ja se kuului - Älä suostu.


J. Vahe kirjoitti 28.10.2008 - 07:42

Kiitän perusteellista selvitystä. Itse olen samaan lopputulokseen päätynyt, mutta pinnallisemmin perustein ;-)



kasteri kirjoitti 28.10.2008 - 08:18

Minä aloitin Rautaruukin tankkaamisen tuossa 12 euron hinnalla. Tarkoitus on lisätä osuuksia lähikuukausina. Nettovelaton yhtiö, joka pärjää markkinoita paremmin on yleensä hyvä sijoituskohde. Nyt kun pakkomyynnit (?) ovat painaneet RR:n näinkin alas, niin pitää alkaa toimimaan. Onnea sijoituksille!


Ketkunperä kirjoitti 28.10.2008 - 13:17

Vaikka en usko pysyvän käänteen osakkeissa vielä alkaneen - pankit haluavat pitää paskat piilossa taseistaan kunnes vuoden 2008 bonukset on laskettu - taitaa olla aika katsella millaisia optioita Rautaruukkiin on olemassa.
Henkilöstöopitoista on Piksussa hyvä Sergion lista:
http://www.piksu.net/node/101
josta edelleen =>
katso myös hoptioseuranta


Tobe kirjoitti 30.10.2008 - 09:57

Olen ostanut parin viikon välein alenevaan hintaan tätä "takuuvarmaa" Rautaruukkia.
Tavoite on 5 vuoden päässä.Jos ylipäätään uskoo enää osakkeisiin niin tämä paperi on parhaasta päästä.


Teräsmies kirjoitti 27.02.2013 - 13:03

Mielenkiintoista lukea näitä Rautaruukki-näkemyksiä (2008) näin viisi vuotta myöhemmin (2013). Moni uskoi aikanaan, että Rautaruukin vaikeudet ovat nopeasti ohi meneviä ja nettovelaton yhtiö on pian taas nousukiidossa. Osake on jostain kumman syystä aivan aliarvostettu! Mutta näköjään erään viisaamman mielestä turvallinen hinta olisi niinkin alhainen kuin 5 euroa/osake.

Ja kuinkas sitten kävikään: yhtiön vaikeudet ovat pitkittyneet, velka kasvanut suuresti, irtisanomiset ja lomautukset jatkuneet, ja toimitusjohtaja pitänyt sitkeästi kiinni tuolistaan...

Minusta Rautaruukin omistuspohjaa tulisi laajentaa ja yhtiön johto panna kokonaan uusiksi, jotta yhtiön toimintaan saataisiin uusia ideoita. Toki viimeisin strategiamuutos ja Fortaco-järjestely ovat askel oikeaan suuntaan, mutta radikaaleja toimenpiteitä olisi pitänyt tehdä jo aiemmin.

maanantai 13. lokakuuta 2008

Rautaruukin tuotto-odotus houkuttelevalla tasolla

13.10.2008 - 23:00


Meno osakemarkkinoilla on tällä hetkellä päätä huimaavaa. Heikkohermoista hirvittää, kun pörssin päiväsyöksyt lähentelevät kymmentä prosenttia kerta toisensa jälkeen, pankkien konkurssit ovat enemmän sääntö kuin poikkeus, talousennusteita korjataan alaspäin, kuluttajien luottamus hiipuu, media heittää bensaa liekkeihin katastrofiuutisilla ja valtioiden päämiehet istuvat kriisipalavereissa. Negatiivisten uutisten listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkäksi. Alunperin vain rahoitusmarkkinoihin ja pankkisektoriin rajoittunut kriisi on nyt laajenemassa reaalitalouteen lainarahan saannin tyrehtyessä ja yritysten investointien hiipuessa.

Kaikesta tästä huolimatta näen tulevaisuuden valoisana. Jälkeenpäin tarkasteltuna suurien kriisien aikana ostetut osakkeet ovat osoittautuneet loistaviksi sijoituskohteiksi. Esimerkiksi 1990-luvun lama-aikana tehdyt osakesijoitukset ovat moninkertaistuneet. Samaa voidaan sanoa niistä sijoituksista, jotka tehtiin it-kuplan puhkeamisen jälkeen vuosien 2002-2004 matalasuhdanteessa. Helsingin pörssin nykyinen kurssitaso (painorajoitetulla indeksillä mitattuna) on pörssiromahduksesta huolimatta edelleen selkeästi korkeampi kuin edellisen laskun pohjilla. Vuosien päästä isoa kuvaa tarkasteltaessa nykyinen lasku näkyy vain pienenä poikkeamana trendilinjasta.

Itse asiassa tällaiset epäjatkuvuuskohdat luovat mahdollisuuden keskimääräistä paremmille osaketuotoille. Useimmissa lehdissä kyllä kauhistellaan osakkeiden hintojen romahdusta, mutta ei muisteta mainita sitä, että samalla osakkeiden tuotto-odotukset ovat nousseet. Varsinkin pakkomyyntien kohteeksi joutuneiden osakkeiden tämän hetken arvostustasot mahdollistavat erinomaisen pitkän aikavälin tuoton.

Tämän kaltaisessa tilanteessa kiinnitän erityisen paljon huomiota yritysten vakavaraisuuteen ja pääoman tuottoon. Normaaliolosuhteissa taseeltaan vahvoista ja erittäin kannattavasti toimivista yrityksiä joutuu maksamaan kohtuullisen kovan hinnan, mutta tällä hetkellä loistoyhtiöitäkin laitetaan myyntiin lähestulkoon hinnalla millä hyvänsä. Tuotto-odotukset nousevat tällaisten yritysten kohdalla poikkeuksellisen korkeiksi. Yksi ehdoton suosikkini on Rautaruukki. Yhtiön oman pääoman tuotto on ollut viimeisten vuosien aikana hurjaa, parhaimmillaan jopa yli 30 %. Nettovelkaa yhtiöllä ei ole kuin nimeksi ja vielä kaiken lisäksi hiljattain julkaistussa tiedotteessaan yhtiö nosti tavoitteitaan. Osake on ollut ostoslistallani jo pitkään, mutta hinta on ollut liian korkea. Nyt se ei sitä enää ole. Seuraavaksi suorittamani laskuharjoitus kuvaa hyvin Rautaruukissa piilevän tuottopotentiaalin suuruuden.

Oletetaan Rautaruukin oman pääoman tuottoasteen tippuvan tulevaisuudessa keskimääräiselle 15 prosentin tasolle, sillä supersyklissä saavutettua yli 30 prosentin tuottoa ei voi mitenkään pitää kestävänä tasona. Viimeisen neljän vuoden aikana yritys on jakanut osinkona noin puolet tuloksestaan, joten 50 prosentin osinkosuhde on hyvä arvio myös tulevaisuudelle. Kun tiedetään, että vuoden 2007 lopussa Rautaruukin oman pääoman kirja-arvo oli 14,15 EUR osaketta kohden ja, että osakkeen P/E-arvostus on normaalioloissa hieman keskimääräistä maltillisempi eli 15 (keskimäärin Helsingin pörssin P/E-luku on ollut noin 18), voidaan helposti määrittää vuotuinen tuotto-odotus tämän päivän hinnalla (13,3 EUR) tehdylle sijoitukselle minkä pituiselle periodille tahansa. Oletetaan kuitenkin sijoitushorisontiksi tässä tapauksessa 20 vuotta.

Lasketaan ensin kasvutekijä oman pääoman tuoton ja investointisuhteen tulona:

15% x 50% = 7,5%.

Oman pääoman kirja-arvo 14,15 euroa kasvaa 20 vuodessa 55,91 euroon (saadaan prolongoimalla nykyinen kirja-arvo kasvutekijällä).

Osakekohtainen tulosennuste vuodelle 2028 lasketaan oman pääoman tuoton ja vuoden 2028 kirja-arvon tulona:

15% x 55,91 EUR = 9,03 EUR

P/E-luvun ollessa 15, osakkeen hinnaksi saadaan 135,24 EUR.

Enää on laskettava osinkojen vaikutus tuotto-odotukseen. Tästä syystä on määritettävä vuosittaiset osingot oman pääoman tuoton, nykyisen kirja-arvon, osinkosuhteen ja kasvutekijän avulla:

D(T+1) = ROE x BV x p x (1+g)

Koko 20 vuoden sijoitusperiodin osingot ovat yhteensä 45,96 euroa osaketta kohti.

Kuvitellaan, että osake myydään vuoden 2028 alussa tuolla 135,24 euron hinnalla. Kun osingot lasketaan mukaan tuottoon, saadaan tänään tehdyn sijoituksen tuotoksi 14 % per vuosi.

Mikäli osingot sijoitetaan takaisin yhtiöön, kuten ainakin itse yleensä teen, nousee tuotto tätäkin suuremmaksi. Ei siis voida puhua mitenkään kehnosta tuotosta, kun muistetaan vielä, että oletukset ovat melko maltillisia.

Mielenkiinnon vuoksi voidaan tehdä vertailu tilanteeseen, jossa Rautaruukkia on tarttunut haaviin 16.7.2007 huippukurssilla 52,50 euroa. Oletusten säilyessä ennallaan tuotto-odotus on nyt vain 6,4 %.

Uskomatonta, mutta totta. Viime vuoden huippuhintoihin osakkeita ei todellakaan ollut vaikea saada kaupaksi, vaikka tuotto-odotukset olivat laskeneet selvästi alle keskimääräisen tason. Nyt tilanne on täysin päinvastainen. Edes hurjan kovilla tuotto-odotuksilla osakkeista ei ole kiinnostunut juuri kukaan. Tuntuu siltä, kuin sijoittajat olisivat menettäneet taas kerran ala-asteen matematiikan taitonsa. Ne kannattaa kuitenkin pitää mielessä, sillä niistäkin taidoista on tällaisissa tilanteissa hyötyä.


______________



Blogimerkinnän kommentit:


Ihahaa kirjoitti 14.10.2008 - 08:54

Nettovelaton yhtiö, joka syklisen tuotannon hinnan ja/tai määrän puolituessa sulkee laitoksiaan.

Alle 15 euron RR on turvasatama, todella.

Etpä keksi muita vastaavia.

Kuten, että:

Vakuutukset on pakko pitää, puhtaalla vedellä on aina markkinat ja päivittäistavaraa on ostettava sieltä missä on maksetut vähittäiskaupan tiskit.


Repe kirjoitti 14.10.2008 - 09:07

Terve,

Mahdoitko valita aika kovan P/E luvun RR:lle? Tässä RR:n P/E luvut tilinpäätöshetkiltä eri vuosina:

P/E-luku 2007: 8,98, 2006: 10,39, 2005: 6,16, 2004: 3,82, 2003: 9,57

Lisäksi 20 vuoden aikana ehkä kannattaisi yrittää syklisen osakkeen kohdalla mukautua sykleihin eikä holdata 20 vuotta.

Ei sen puoleen, ostin kyllä itsekin RR:ää viime perjantaina...


Vanhanaikainen kirjoitti 14.10.2008 - 09:42

Jaha, kirjoitettiin vähän samasta aiheesta. Kirjoitin merkintäni viime viikolla ja se ilmestyi ajastuksella. Rautaruukkia ostin viimeksi viime viikolla.


Random Walker kirjoitti 14.10.2008 - 18:11

Repelle kiitokset hyvästä huomiosta liittyen laskelmassani käytettyyn P/E-lukuun. En kiinnittänyt riittävää huomiota voittokertoimen määrittämiseen, vaan asetin oletuksen hiukan alle Helsingin pörssin keskiarvon, mikä pitkällä aikavälillä on ollut 18. Tietysti on selvää, että P/E-arvostuksessa on paljon toimialakohtaisia eroja, jotka tulisi huomioida. Rautaruukin voittokertoimet kieltämättä ovat historiallisesti asettuneet keskitason alapuolelle. Käyttämällä laskelmassa Rautaruukin viiden viime vuoden keskimääräistä tilinpäätöshetken P/E-lukua, mikä on noin 8, saadaan tuotto-odotukseksi 11,5 %. Enää arvostustaso ei tunnukaan niin houkuttelevalta, vaikka tuotto toki säilyy edelleen hyvänä. Oletukset ovat tietysti aina vain oletuksia, ja esimerkiksi oman pääoman tuotto voi tulevaisuudessa poiketa paljonkin arviostani. Jotta 14 prosentin vuotuinen tuotto-odotus säilyisi uudessa tilanteessa, jossa P/E on 8, pitäisi Rautaruukin kyetä tekemään tulevaisuudessa 18 prosentin tuottoa omalle pääomalle. Tämäkään ei mielestäni ole mitenkään yliampuva tavoite.

R.W.


Tobe kirjoitti 15.10.2008 - 10:10

Oli aika hyvä puffi Rautaruukille.Kiitos siitä vaikka omistankin vain 500kpl uunituoreita...taidan ollakin aika viisas?


Kai kirjoitti 18.10.2008 - 07:57

Tervetuloa talousalan blogaajien tapahtumaan:
http://www.piksu.net/node/184

tiistai 7. lokakuuta 2008

Varallisuuden uusjako on alkanut

07.10.2008 - 23:20


Nyt eletään taas kerran varallisuuden uusjaon aikaa. Teknokuplan puhkeamista seuranneen laskun jälkeinen usean vuoden pörssinousu toi markkinoille viime vuosina ison joukon tuulipukukansaa nopean rikastumisen toivossa. Nyt ääni on muuttunut kellossa, kun pörssi on romahtamassa silmiemme alla. Lähestulkoon yhtä suurella innolla kuin reilu vuosi sitten osakkeita ja osakerahastoja oltiin ostamassa ollaan niitä nyt pistämässä lihoiksi. Tällainen toiminta ei ole ainakaan mitään ajoituksen riemujuhlaa. Kaiken tämän keskellä lehdistössä ja kansan keskuudessa ihmetellään miksi rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Jälleen olemme perimmäisten kysymysten äärellä, ja todistamassa varallisuuden siirtymistä niille, jotka keskittyvät järjettömien rahoitusmarkkinoiden sijasta järkeviin liiketoimintoihin ja monimutkaisten sijoitusinstrumenttien sijasta yksinkertaisiin arvopapereihin. Seuraavassa ajattelin avata hieman tarkemmin, mitä tällä tarkoitan.

Vain valehtelija voi väittää osaavansa ennustaa osakemarkkinoiden nousut ja laskut. Kysymys ei siis ole ennustajanlahjoista. Avainsanoja ovat kylmäpäisyys ja maltillisuus. Valitettavasti nämä ominaisuudet puuttuvat monilta ihmisiltä. Lyhytnäköisyydessään jopa ammattilaissalkunhoitajat kiinnittävät enemmän huomiota osakkeen kurssikehitykseen kuin yrityksen voittoihin. Pitkällä aikavällä voitot kuitenkin ratkaisevat, minkä arvoinen yhtiö on. Viiden vuoden kuluttua kukaan ei enää pysty ostamaan osakkeita nykyisillä hinnoilla, vaikka luettelisi kaikki konkurssit ja muut hurjat tarinat nykyisestä finanssikriisistä. Osakkeiden hinnat muodostuvat tulevaisuuden odotuksista, eikä nykytilanteella ole pitkälle tulevaisuuteen katsottuna enää mitään merkitystä. Ostamalla osuuksia järkevistä liiketoiminnoista ja pitämällä ne määrätietoisesti rahoitusmarkkinoiden järjettömistä liikkeistä huolimatta, on mahdollisuus selvitä loppujen lopuksi mistä tahansa kriisistä.

Tämän ovat osoittaneet menestyneet pitkäjänteiset sijoittajat, kuten esimerkiksi kuuluisat suomalaiset Kim Lindström ja Erkki Sinkko, jotka ovat mediassakin kertoneet ostavansa nyt osakkeita kahmalokaupalla. Yleensä, ne jotka aina ennenkin ovat myyneet paniikin omaisesti kurssien laskiessa, toteuttavat samaa toimintamallia edelleen. Omille peloilleen on vaikea tehdä mitään. Onkin syytä miettiä, onko osakesijoittaminen edes tällaisille henkilöille oikea säästämismuoto. Seuraavan kurssinousun alkaessa -yhtä yllättäen kun lasku aikoinaan- paniikissa myyneet huomaavat olevansa tyhjätaskuja, kun taas viisas raha on kasvamassa korkoa hermonsa pitäneiden ja oikeisiin asioihin keskittyneiden sijoittajien salkuissa.

Ns. paniikkimyyjät ovat tämän kriisin suuria häviäjiä. Tutkimusten mukaan täma ryhmä koostuu yleensä piensijoittajista, joiden rahasto-osuuksien myynti pakottaa myös ammattilaiset toimenpiteisiin, vaikkei se tuoton maksimointimielessä perusteltua olisikaan. Kriisitilanteissa tällainen johtaa kierteeseen, jossa osakkeiden hinnat laskevat, vaikkei mitään uusia negatiivisia uutisia markkinoille kantautuisikaan.
USA:ta ja nyt jo lähes koko Eurooppaa ravisteleva pankkikriisi ei kohtele kaltoin vain lyhytnäköisesti toimivia piensijoittajia. Itse asiassa palattaessa koko kriisin alkulähteille, löydetään tämän pelin heikoimmat lenkit: huippuyliopistoista valmistuneet investointipankkiirit, joiden ahneuden ja pikavoittojen tavoittelun seuraukset ovat nyt kaikkien nähtävillä. Näiden pankkiirien työnantajat ovat saaneet maksaa kovan hinnan, monimutkaisista finanssi-innovaatioista. CDS-markkinoilla (credit default swap, luottoriskijohdannainen) vaikeuksiin ajautunut vakuutusyhtiö AIG tulee jäämään historian kirjoihin surullisen kuuluisana esimerkkinä johdannaisten ja velkavivun hallitsemattoman käytön petollisuudesta.

Samaan aikaan kun monimutkaisilla instrumenteillä hallitsematonta riskiä ottaneet pankit ovat ajatumassa yksi toisensa jälkeen vararikkoon, maanläheiseen sijoitusstrategiaansa luottava miljardööri, Warren Buffett, on taas kuorimassa kermat kakusta. Hän on ollut viime aikoina kiinnostunut useista vaikeuksiin joutuneista finanssipalveluyrityksistä, viimeisimpänä Yhdysvaltain suurimpiin asuntoluotottajiin kuuluvasta Countrywidestä. Syyskuussa Buffett investoi 5 miljardia dollaria investointipankin statuksesta luopuneeseen Goldman Sachsiin. Mitä luultavimmin tämäkin sijoitus tulee muutaman vuoden säteellä tarjoamaan erinomaisen tuoton tälle maailman ykkössijoittajalle. Perinteiset arvopaperit ja pitkäjänteinen liiketoimintalähtökohtiin perustuva sijoittaminen näyttää siis jälleen vievän voiton monimutkaisista sijoitustuotteista ja lyhytnäköisestä keinottelusta.

Toivottavasti pohdintani kannustaa meitä kaikkia sijoittajia pitämään pään kylmänä näinä vaikeina aikoina. Tällaisina hetkinä tehdään niitä elämän parhaita sijoituksia, kunhan uskalletaan uida vastavirtaan.


______________



Blogimerkinnän kommentit:


hakki47 kirjoitti 08.10.2008 - 08:35

"Toivottavasti pohdintani kannustaa meitä kaikkia sijoittajia pitämään pään kylmänä näinä vaikeina aikoina. Tällaisina hetkinä tehdään niitä elämän parhaita sijoituksia, kunhan uskalletaan uida vastavirtaan." Tai kunhan siihen on varaa. Myöhemminkin.

Oletko muuten ajatellut miten Venäjä voisi nykytilanteessa saavuttaa tavoitteensa, jossa se epäonnistui viimeksi 1940 ja 1944? Putinin porukka ostaa Nokian osake-enemmistön. Eikä maksa paljon.



kasteri kirjoitti 08.10.2008 - 13:08

Erinomainen selvitys tilanteesta! Miksi panikoida, kun todellisuudessa juuri nyt on mitä mahtavin hetki ostaa osakkeita. Itse pyrin myös tekemään sanojeni mukaan ja olenkin ostanut Rautaruukkia ja Wärtisilää muhkeiden osinkojen toivossa. Kumpa rahaa olisi enemmän, koska köyhänä piensjioittajana en saa riittävästi pääomaa vapautettua lisäostoihin. Velkarahalla en sijoita, vaikka nyt ehkä senkin riski olisi melko pieni.


Vincent kirjoitti 10.10.2008 - 15:39

provoa